Κίνδυνος για long covid εγκυμονεί για τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν δύο και τρεις φορές από τον κορωνοϊό, όπως τονίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μπορεί ο κορωνοϊός στην Ελλάδα να έχει εισέλθει σε ενδημική φάση, ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία τα οποία προβληματίζουν τους επιστήμονες.

Το πρώτο είναι οι ανεμβολίαστοι και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μια διπλή ή και τριπλή νόσηση από τον ιό.

Το δεύτερο είναι η εκτίναξη των κρουσμάτων στην Κίνα και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων. Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κίνα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία, υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα να κάνουν rapid test.

Ο καθηγητής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρίστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε πως «σε αυτή τη φάση ο ιός τείνει να γίνει ενδημικός. Υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά με πιο ήπια συμπτώματα και αυτή είναι η αναμενόμενη τροπή των μεταλλάξεων. Με αυτά τα δεδομένα ενδεχομένως και μέσα στο 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Επίσης μέχρι το καλοκαίρι μπορεί ο κορωνοϊός να έχει πάψει να μας απασχολεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ανοσία του πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει το 95% και αυτό το ποσοστό προέρχεται τόσο από τον εμβολιασμό, όσο και από τη φυσική νόσηση.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκρουσε το καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει ένα πρόβλημα με τις επαναμολύνσεις και αφορά στους ανεμβολίαστους. Δηλαδή, αν ασθενήσουν δύο και τρεις φορές από τον κορωνοϊό, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν long covid, καθώς ο ιός χτυπά διάφορα όργανα του σώματος. Μπορεί να έχει επίδραση στον διαβήτη, στη δύσπνοια, στα καρδιαγγειακά. Και υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι με long covid. Γι’ αυτό λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που νόσησαν, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική τους κάλυψη, ώστε να μην έχουν προβλήματα».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην Κίνα, λέγοντας πως δεν αποκλείεται να έχουμε μεταλλάξεις από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην αχανή αυτή χώρα. Η Κίνα ακολούθησε το μοντέλο του «μηδενικού κρούσματος» με σκληρούς περιορισμούς, που δεν μπορούσε να αποφέρει εκ των πραγμάτων κανένα αποτέλεσμα».

Και φάνηκε η αποτυχία του μοντέλου, από το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε μετά τις αντιδράσεις του κόσμου.

«Το πρόβλημα είναι πως η Κίνα έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία για τους θανάτους και τα κρούσματα εκεί, αλλά σίγουρα παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος.

Πάντως η Κίνα, με τα ακραία υγειονομικά μέτρα, και η Σουηδία με τα πιο χαλαρά μέτρα, ήταν δύο ακραία παραδείγματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Νομίζουμε πως το μέσο αυτών των δύο ακραίων μοντέλων ήταν η καλύτερη οδός. Βέβαια η Σουηδία είχε και πολύ καλό υγειονομικό σύστημα περίθαλψης για να αντιμετωπίσει την πανδημία» κατέληξε ο καθηγητής.

e-thessalia.gr