Μετά απο 17 ώρες συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία. "Δεν υπάρχει Grexit" δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για "εποικοδομητική στάση" της Αθήνας, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
"Καταφέραμε σε αυτή την σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους" δήλωσε μετά την Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "απετράπη το σχέδιο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας της χώρας".
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, δήλωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρέπει να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατόν απο την ελληνική Βουλή κι αν αυτό συμβεί την Τρίτη και την Τετάρτη, τότε το Eurogroup θα μπορέσει να συνεδριάσει την τετάρτη και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια θα μπορέσουν να δώσουν την έγκρισή τους για το τρίτο πακέτο στήριξης.
Σε ότι αφορά το ταμείο των 50 δισ. ο κ. Νταισελμπλουμ δήλωσε ότι θα ιδρυθεί και θα έχει ως έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, όπως είχε αρχικά προταθεί. Η διακυβέρνησή του θα γίνεται απο συμβούλιο ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Το ταμείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί κατά 50% για την αποπληρωμή μέρους του χρέους και 50% για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επενδύσεις.
Η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μιλώντας αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα έως 15 Ιουλίου - δηλαδή ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, την ανεξαρτησία της Στατιστικής Αρχής, τα εργασιακά, το σύστημα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και αλλαγές στον κώδικα δημόσιας διοίκησης.
"Η Ελλάδα πρέπει να αναιρέσει όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ