Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα) έδωσε χθες νέα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το πλήθος, τη γεωγραφική κατανομή και το είδος των δηλωθέντων αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ανατολική Αττική είναι το μέρος όπου... ανθούν τα περισσότερα αυθαίρετα και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια στους δήμους της Ανατολικής Αττικής «δηλώθηκαν» 6,1 εκατομμύρια τετραγωνικά αυθαιρέτων, όπερ σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των αυθαιρέτων είναι... πολλαπλάσιος.
Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με 4,2 εκατ. τετραγωνικά και η περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών με 1,9 εκατ. παράνομα τετραγωνικά. Συνολικά, με τους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα και έχουν εισπραχθεί 1,5 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανομή της αυθαίρετης δόμησης ανά περιφερειακή ενότητα δίνουν τα στοιχεία των δηλώσεων βάσει του ν.4178/13 (και όσα «μεταφέρθηκαν» από τον ν. 4014/11). Σε 14 περιφερειακές ενότητες, τα παράνομα τετραγωνικά που νομιμοποιήθηκαν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο! Πρόκειται για: Ανατολική Αττική (6,1 εκατ. τ.μ.), Θεσσαλονίκη (4,2 εκατ.), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (1,9 εκατ.), Βόρειος Τομέας Αθηνών (1,9 εκατ.) Ηράκλειο (1,8 εκατ.), Εύβοια (1,8 εκατ.), Λάρισα (1,5 εκατ.), Χαλκιδική (1,5 εκατ.), Δυτική Αττική (1,4 εκατ. τ.μ.), Κορινθία (1,2 εκατ.), Νότιος Τομέας Αθηνών (1,2 εκατ.), Χανιά (1,1 εκατ.), Δυτικός Τομέας Αθηνών (1 εκατ.), Ρόδο (1 εκατ. τ.μ.). Συνολικά σε όλη την Αττική δηλώθηκαν 15,3 εκατ. τετραγωνικά παράνομων κτισμάτων και στην Κεντρική Μακεδονία 9,1 εκατομμύρια τετραγωνικά.
Οσον αφορά το είδος των παρανομιών, το 75% αυτών βρίσκεται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και το 25% εκτός. Κύριος προορισμός των αυθαίρετων κτισμάτων ήταν... να μετατραπούν σε εξοχική κατοικία (61%), ενώ το 20% αφορά κύρια κατοικία. Το 14% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά σε κτίρια υπηρεσιών (λ.χ. γραφείων), το 3% σε τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και το 2% σε εγκαταστάσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα. Ομως αν συνυπολογιστούν τα τετραγωνικά της αυθαίρετης δόμησης, η κατάσταση αλλάζει: οι τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν τη μεγαλύτερη μέση επιφάνεια παρανομιών (494,6 τετραγωνικά ανά δήλωση!) και ακολουθούν τα κτίρια μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα (438 τ.μ. ανά δήλωση). Συνολικά δηλώθηκαν 10,1 εκατ. τετραγωνικά παρανόμων τουριστικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γεγονός που, συνδυαζόμενο με τον μικρό αριθμό των δηλώσεων (άρα και των επιχειρήσεων που δήλωσαν πολεοδομικές παρανομίες), αποδεικνύει τη διαχρονική απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες για τον τουρισμό και τη βιομηχανία υπηρεσίες.
Οσον αφορά τη γενική πορεία της ρύθμισης, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016, μέχρι στιγμής στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα. Ωστόσο, τη διαδικασία έχουν ξεκινήσει οι 615.137, ενώ οι υπόλοιποι 287.000 δεν έχουν ακόμα καταβάλει παράβολο (και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία νομιμοποίησης). Οσον αφορά τα έσοδα φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ (και από τις δύο ρυθμίσεις). Εσοδα και δηλώσεις παρουσιάζουν κάμψη τους τελευταίους μήνες, λόγω των τραπεζικών περιορισμών.