Μία σπάνια επέμβαση αφαίρεσης όγκου βάρους 3 κιλών από το ήπαρ ενός πεντάχρονου κοριτσιού πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες η ομάδα των γιατρών της παιδοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με επικεφαλής τον διευθυντή της κλινικής Ανδρέα Μάρκου.

Όπως αναφέρει το paidis.com το 5χρονο κοριτσάκι χαίρει τώρα άκρας υγείας και αναρρώνει με τις φροντίδες των γιατρών και της οικογένειάς του σε δωμάτιο της κλινικής.

Η 5χρονη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών άρχισε να αναπτύσσει την κύστη (όγκο) από τους πρώτους μήνες της ζωής της, ενώ εδώ και δύο χρόνια έκανε παράπονα για πόνους, χωρίς όμως να δώσουν οι γονείς της μεγάλη σημασία, νομίζοντας ότι το παιδί είναι παχουλό.

Πριν από λίγες ημέρες οι γονείς πήγαν το παιδί τους στο νοσοκομείο όταν άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα στην αναπνοή, με αποτέλεσμα οι γιατροί να διαπιστώσουν την ύπαρξη του όγκου, το μέγεθος του οποίου τους άφησε με το στόμα ανοιχτό, δεδομένου ότι έφτανε από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τα τοιχώματα του δέρματος στην κοιλιά, την οποία πίεζε προς τα έξω.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο όγκος λόγω του μεγάλου μεγέθους του πίεζε προς τα κάτω τη χοληδόχο κύστη που ήταν συγκολλημένη με αυτόν, ενώ προκαλούσε πρόβλημα και στο ήπαρ το οποίο εμφάνισε λέπτυνση. Μάλιστα, επειδή ο όγκος καταλάμβανε όλο το χώρο της κοιλιάς, εκτοπίστηκαν και όλα τα όργανα, όπως έντερα έντερα, στομάχι, κ.λπ.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της κλινικής, παιδοχειρουργός Ανδρέας Μάρκου, επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη και σπάνια επέμβαση και μάλιστα λόγω του μεγέθους του όγκου, στη μαγνητική τομογραφία φαινόταν ότι εφάπτονταν στα έσω γεννητικά όργανα και στην ουροδόχο κύστη.

Η ομάδα των γιατρών με γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης εφάρμοσε την πλέον ανώδυνη για το κοριτσάκι τεχνική επέμβασης και προχώρησε και σε εμφύτευση της χοληδόχου κύστεως στο ήπαρ.