Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα η έκθεση Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών «Myths, memories and mysteries : how artists respond to the past» - Μύθοι, μνήμες και μυστήρια: πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν».
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ κα Άννυ Ψάρρα μίλησε για την πρώτη έκθεση της νέας περιόδου και έκανε μια σύντομη παρουσίαση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της ΔΠΛ.
Στη συνέχεια η συντονίστρια για την έκθεση στη Λάρισα και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ κα Χρύσα Δραντάκη, Ιστορικός-Κοινωνιολόγος της Τέχνης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η έκθεση αποτελεί μία πρόταση του Edinburgh University’s Department of Classics και του Bede’s Word Anglo – Saxon Museum in Jarrow στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts Council England Arts Council of England και του Yanni Petsopoulos (AXIA Byzantine & Islamic Art). Mε επίκεντρο τον ιστορικό χώρο από το Βυζάντιο ως τα πρώιμα μεσαιωνικά βασίλεια της Αγγλίας, η έκθεση αυτή, στο ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν τα έργα εννέα Ελλήνων, μιας Κινέζας, ενός Αυστραλού και δύο Άγγλων εικαστικών, επιχειρεί ν’ ανιχνεύσει δρόμους, μέσα από τους οποίους οι καλλιτέχνες μπορούν να συνομιλήσουν με το παρελθόν.
Παρευρέθηκε επίσης και μία εκ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση η κα Κατερίνα Σαμαρά, η οποία αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στη σύλληψη της ιδέας και στο σχεδιασμό της έκθεσης σε συνεργασία με τον επιμελητή κο Roger Wollen o οποίος αναφέρει συγκεκριμένα: «Καθώς τα θέματα και οι προσεγγίσεις σ’ αυτή την έκθεση καλύπτουν μια πλατιά γκάμα, μπορεί να μη μας συγκινούν στο σύνολό τους, όμως μπορούν να εγείρουν το ενδιαφέρον και να προτείνουν πτυχές της ιστορίας που αξίζει να εξερευνήσουμε. Το παρελθόν περιέχει μαθήματα για το μέλλον και η φαντασιακή και δημιουργική προσέγγιση των καλλιτεχνών μπορεί να φέρει στο προσκήνιο πτυχές του παρελθόντος που μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευθετήσουν παρόντα προβλήματα και να συσχετιστούν με το σήμερα».
Οι 13 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, με έργα ζωγραφικής, βίντεο και γλυπτά είναι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Κατερίνα Σαμαρά, Παλαιολόγος Θεολόγου και οι αείμνηστοι Νίκος Αλεξίου (1960-2011) και Δημήτρης Κοντός (1931-1996), καθώς και οι Άγγλοι Derek Jarman, Tim Croft, η Κινέζα June Yun που σπούδασε στο Newcastle και τώρα ζει στον Καναδά και η αυστραλιανή Patricia Piccinini.
Μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε performance χορού με τίτλο «ΜΝΗΜΗ» της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη. Γεννημένη στη Λάρισα με σπουδές χορού και θεάτρου στη Δανία, Γερμανία και Ολλανδία, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη σειρά από παραστάσεις χορού, εικαστικές εγκαταστάσεις και performances «site specific», έχοντας συνεργαστεί με πολλούς Εικαστικούς, Μουσικούς και Σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο.
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Δημήτριος Τάχος, η Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Περιαστικής Αγροτικής ανάπτυξης κα Δέσποινα Αράπκουλε και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κος Νίκος Καλτσάς, η Αναπλ. Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σδρόλια Σταυρούλα, Αρχαιολόγος.
Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 15 Νοεμβρίου 2015.