«Δείτε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας όχι εξετάζοντας μόνο τους αριθμούς. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια σφιχτή διαδικασία, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και οι πολίτες της έχουν ανάγκη της υπηρεσίες υγείας». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων κ. Βιτένις Αντριουκαΐτις, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο παρέστη σε ενημέρωση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής. Ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο θέμα με πολυποίκιλες διαστάσεις» και καλώντας την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως σύνορό της.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας υποστήριξε:

Για το προσφυγικό:

«Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται διαρκώς και αυτό είναι ένα θέμα τεράστιο με το νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι χώρες, που βρίσκονται στο δρόμο των προσφύγων. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως απουσίαζε η Τουρκία, το κράτος δηλαδή που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων. Ως γιατρός αντιλαμβάνεστε καλά ότι πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία της νόσου και μετά να δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Τα Hot spots θα έπρεπε λοιπόν να βρίσκονται στην Τουρκία και το ξεκαθάρισμα να γίνεται εκεί, ώστε να αποφεύγουμε και τις εκατοντάδες νεκρών  στο Αιγαίο. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια λόγω της απόφασης να κλείσουν τα σύνορα. Η Ελλάδα και το Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνορα της ΕΕ. Θα πρέπει να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. 

Για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική και στη νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν στην Ελλάδα και οι ανασφάλιστοι με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, όμως τα κονδύλια που διατίθενται για την υγεία δεν επαρκούν και νομίζω, πως με τη δική σας παρέμβαση η ΕΕ, στον τομέα αυτό, θα πρέπει να χαλαρώσει την δημοσιονομική πολιτική της. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες προσλήψεις. 

Για το ελληνικό φάρμακο

Μόλις χθες ψηφίστηκε μια ακόμη διάταξη για την φαρμακευτική πολιτική, που επιβάλλει το περίφημο Claw back στα νοσοκομεία. Εγώ θα συμφωνήσω πως υπήρχε σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου. Από τα 7 δις που ήτανε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προ πενταετίας, έχει κατεβεί στα 2 δις. Τώρα ζητάνε να κατεβεί κι άλλο και μάλιστα με απαίτηση της ΕΕ καταργείται το πλαφόν για τα φάρμακα, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα. Αυτό συνιστά καταστροφική πολιτική για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την ώρα που στη χώρα βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία αυξάνει. Δεν θέλω να πω ότι αυτό είναι απαίτηση των πολυεθνικών του φαρμάκου, να καταστραφεί δηλαδή το ελληνικό φάρμακο, όμως είναι κάτι που οφείλετε να το δείτε. 

Για τον απαιτούμενο εμβολιασμό στα βοοειδή

Οζώδης δερματίτιδα μαστίζει τη χώρα και έχει οδηγήσει στο θάνατο το προηγούμενο διάστημα περί τα 2500 βοοειδή. Απαγορεύεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο μαζικός εμβολιασμός της αγέλης. Επιτρέπεται μόνο σε έναν νομό κι αυτό με το επιχείρημα πως γίνονται εξαγωγές. Στην περίπτωση μας αυτό δεν ισχύει μιας και δεν υπάρχει επάρκεια ούτε για την ελληνική αγορά. Το κόστος αποζημίωσης από την ΕΕ είναι πολλαπλάσιο από το κόστος των εμβολίων. Νομίζω πως θα πρέπει να προχωρήσετε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη ευελιξία και να επιτραπούν οι εμβολιασμοί.