Κλείνουν εργαστήρια σε ΑΕΙ ενώ φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, οι εκπρόσωποι του εργαστηρίου του άκουσαν την Τετάρτη τους προμηθευτές τους σε αναλώσιμα να τους δηλώνουν: Καμία παραγγελία δεν μπορεί να γίνει αν δεν πληρώσετε σε μετρητά!

Κάτι που, όπως λέει ο ίδιος, φυσικά δεν μπορεί να γίνει, παρ' ότι το πανεπιστήμιο έχει στους λογαριασμούς του τα χρήματα που χρειάζονται, αλλά δεν μπορεί να τα πάρει. Ωστόσο, με το δεδομένο ότι το εργαστήριό του χωρίς τη δυνατότητα να κάνει έρευνα και πειράματα δεν έχει λόγο ύπαρξης, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή κλείνει.

«Έχουμε 13 εργαζόμενους στο εργαστήριο διδακτορικούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, προπτυχιακούς, νέους ανθρώπους που κάνουν έρευνα και πληρώνονται από τα προγράμματα που έχουμε συνάψει με εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε» λέει ο κ. Κουρέτας. «Καμιά εταιρεία όμως πια δεν μας δίνει αναλώσιμα για τα πειράματά μας αν δεν πληρώσουμε... μπροστά» αναφέρει.

Τα πειράματα αυτά είναι απαραίτητα για πολλούς φοιτητές για να μπορέσουν να παρουσιάσουν αποτελέσματα ώστε να πάρουν το πτυχίο τους. Πολλοί δε είχαν ήδη κλείσει θέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Κάτι που απλά δεν θα γίνει, ενώ το πτυχίο τους θα καθυστερήσει πιθανότατα ένα εξάμηνο.

«Στήνεις κάτι τόσα χρόνια με κόπο και πολύωρη δουλειά και διαλύεται μέσα σε λίγες ημέρες» αναφέρει με αρκετή δόση απελπισίας ο καθηγητής. «Φυσικά τα προγράμματα που εκτελούμε είναι ανταγωνιστικά. Αν τα χάσουμε, δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε ξανά εύκολα».

Ο κ. Νίκος Κουτσουρέλας, διδακτορικός φοιτητής στο ίδιο εργαστήριο, λέει ότι «εδώ και δύο ημέρες ζούμε την κόλαση. Ήταν ξαφνικό για εμάς. Πολλά παιδιά έχουν σοβαρά προβλήματα και δεν θα μπορέσουν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Θα χάσουν σίγουρα ένα εξάμηνο καθώς δεν μπορούν να κάνουν τα πειράματά τους» αναφέρει απογοητευμένος.

«Κανονικά τα υπόλοιπα επτά εργαστήρια»

Πάντως σχετικά με το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναπληρωτής καθηγητής κ. Δημήτριος Λεωνίδας, δηλώνει ότι «η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας συνεχίζεται κανονικά».

«Με εξαίρεση το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Δ. Κουρέτας, τα άλλα επτά εργαστήρια του τμήματος λειτουργούν κανονικά. Οι διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες καθώς και οι διδακτορικές διατριβές εργασίες που εκπονούνται σε αυτά συνεχίζουν να υλοποιούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους. Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος συνεπικουρούμενα από το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό συνεχίζουν την ολοκληρωμένη και ποιοτική εκπαίδευση των φοιτητών με ευθύνη, επαγγελματισμό αλλά και με μεράκι» αναφέρει ο κ. Λεωνίδας. 

ΤΟ ΒΗΜΑ