Η Εκκλησία έκανε φιλανθρωπία και στα πιο δύσκολα χρόνια, τόνισε στη φιλανθρωπική εκδήλωση της Λογίας της Ιεράς Μητρόπολεώς  στο «Φρούριο» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ευχαριστώντας παράλληλα, το μεγάλο πλήθος γυναικών, που πήρε μέρος. 

Η μικρή μπόρα, απλά καθυστέρησε τη έναρξη και αντί υπαιθρίως, έγινε τελικά στη κλειστή αίθουσα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε και τα εξής: «Δυσανάλογα τα πράγματα τώρα. Άλλοτε μπορούσαμε και αντιμετωπίζαμε τα περιστατικά. Το κατάλαβαν και οι ενδεείς άνθρωποι και δεν αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Ζητάνε λίγα. Εμείς στενοχωριόμαστε πολύ, γιατί δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, όπως παλιά με τον μεγάλο αριθμό φοιτητών, που τους βοηθούσαμε με μηνιαίο βοήθημα. 

Σ΄ αυτό το έργο υπολειπόμαστε, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε… Οι ενορίες συν τοις άλλοις, επιβαρύνονται με τα επιδόματα και με την ασφάλεια αριθμού αμίσθων ιερέων. Ανταποκρίθηκαν ιερείς και εκκλησιαστικά συμβούλια, που θα μπορούσαν να αρνηθούν.  Σαν εκκλησία καλύπτουμε πρώτα τις άμεσες εκκλησιαστικές ανάγκες,  χειροτονήσαμε μερικούς ιερείς. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν παράλληλη δουλειά και  μισθοδοτούνται από αλλού. Υπάρχουν όμως άμισθοι ιερείς, οικογενειάρχες, με παιδιά και τους δίνουμε μικρό επίδομα και τους ασφαλίζουμε. Το δικαίωμα να διορίζουμε όσους χειροτονούμε, περιορίστηκε, όπως παντού και έχουμε μόνο μία θέση ιερέα τον χρόνο. Φέτος, ακόμα δεν την λάβαμε. 

Τον «Επιούσιο» δεν θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε, αν δεν υπήρχε τόση εθελοντική εργασία. Άνθρωποι, που άλλοτε έδιναν μία δωρεά, τώρα δεν μπορούν. Έχουν άνεργα παιδιά…  Αυτή την εποχή και τα λίγα που δίνει ο κόσμος πιάνουν τόπο. Υπάρχουν άνθρωποι, που πεινάνε, έρχονται και μας ζητάνε εργασία, που δεν μπορούμε να δώσουμε. Είναι καλό ότι δεν διώχνουμε κανένα. Τουλάχιστον, τους δίνουμε λίγα τρόφιμα, είναι μια παρηγοριά. Ελάτε στη θέση του οικογενειάρχη χωρίς εργασία, με πεινασμένα τα παιδιά του. Να ξημερώνει η ημέρα και να μην έχει αν δώσει στο παιδί του να φάει.  Παρακαλώ λοιπόν και ένα ευρώ να περισσεύει, να το δίνετε σε ένα φτωχό. Ένα κουτί γάλα, να το δίνετε στην Εκκλησία, να το δώσει εκείνη σε εκείνους, που πράγματι έχουν ανάγκη… 

Ακολούθησε λαχειοφόρος και κληρώσεις με όμορφα και χρήσιμα δώρα,  ενώ στο τέλος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και υπεύθυνος του Φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως  π. Ιγνάτιος, έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ζούμε σε μία εποχή μέριμνας, φόβου, αγωνίας. Προσανατολίσαμε τη ζωή μας στην τροφή, τα αγαθά, το φαίνεσθαι. Αγνοήσαμε τις προτεραιότητες της ψυχής και του σώματος. Υποκαταστήσαμε την πρόνοια του Θεού με τα υλικά αγαθά και την όψη μας, με αποτέλεσμα οι εξουσίες του κόσμου να μας έχουν κυριεύσει. Η αλλαγή μπορεί να έλθει  στην καρδιά του καθενός και όποιος αλλάζει εντός του, αφήνοντας την πρόνοια του Θεού και την αγάπη Του να ανοίξουν δρόμους, σε τίποτε δεν θα υστερήσει. Σ’ αυτό τον κόσμο ζητά η πίστη να ζούμε, σ’ αυτό τον κόσμο όπου όλα κι αν κάποτε κλείσουν, η Εκκλησία του Χριστού θα παραμένει ανοιχτή και θα περιμένει χωρίς κάπιταλ κοντρόλς και τον πρώτο και τον έσχατο, υπομονετικά και καρτερικά, για να απλώσει το Άγιο χέρι Της και να δώσει ελπίδα και δύναμη…» Το πρόγραμμα, περιελάμβανε παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τον ‘Ήχο Γηγενή» με τους: Γραμμένο Αντώνη, Ζώζια Θανάση, Κωστούλη Κων., Καλαμπούκα Χρ. και με συμμετοχή της Περίσσιου- Λιανού Γεωργίας.