Στα πλαίσια του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας – “Artfools”, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο “Metropol”, το προγραμματισμένο Μαθητικό Φόρουμ. Ήταν μια δοκιμή, ένα πείραμα, το οποίο έδωσε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στο χώρο προσήλθαν δυο ομάδες σχολείων, η 1η με 10 περίπου μαθητές, από τις Λυκειακές Τάξεις της Ιτέας Καρδίτσας, που συμμετείχε με 2 ταινίες εκτός διαγωνισμού και η 2η με 30 περίπου μαθητές, από το 2ο Πρότυπο–Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών και τον Κινηματογραφικό Όμιλο που λειτουργεί στο σχολείο τους και η οποία είναι η 3η φορά που έρχεται στη Λάρισα να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Ήταν ιδιαίτερη η συγκυρία να είναι παρών στο χώρο του Ξενοδοχείου και το τιμώμενο πρόσωπο του 7ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας – Artfools, ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, ο οποίος είχε στη διάθεσή του λίγο χρόνο πριν αναχωρήσει, καθώς και ο Λαρισαίος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Χαρτώνας, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις σε όλη τη διάρκεια, με τους μαθητές.
Η συζήτηση ξεκίνησε από τα κίνητρα και την αφορμή για τη δημιουργία μιας ταινίας από μαθητές ή για μαθητές. Κατατέθηκαν απόψεις, υπήρξε ενθουσιασμός, αλλά και προβληματισμός για την έκφραση της κινηματογραφικής τέχνης μέσω του σχολείου. Γρήγορα υπήρξε μια γόνιμη αντιπαράθεση για το πόσο πετυχημένα μπορεί να μεταφερθεί ένα βιβλίο, σε ταινία ακόμη και το αντίστροφο, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στη σχέση κινηματογράφου – τηλεόρασης και κινηματογράφου – ίντερνετ, πόσο επηρεάζει το ένα το άλλο, και σε ποια κατεύθυνση, θετική ή αρνητική. Για ποιο λόγο κάνουμε μια ταινία, για τα εισιτήρια, για την τέχνη ή για κάτι άλλο; Έτσι μπήκε στο τραπέζι και η σχέση εμπορικού και ποιοτικού κινηματογράφου, η ύπαρξη αιθουσών προβολών σε επαρχία και πρωτεύουσα, ενώ ειπώθηκαν κι απόψεις για την αλληλεπίδραση δημιουργού και κριτικού ή την ανάγκη ύπαρξης κριτικής και με ποια κριτήρια γίνεται αυτή. Ταυτόχρονα υπήρξαν κι ερωτήσεις για το πόσο είναι δύσκολο στην Ελλάδα του σήμερα, να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με τον κινηματογράφο.
Τα παιδιά απέδειξαν ότι έχουν ενδιαφέροντα για τη ζωή τους κι ότι προβληματίζονται για θέματα που απασχολούν τους ενήλικες για χρόνια, ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πλούσιο λεξιλόγιο που χρησιμοποίησαν και ότι κράτησαν τη συζήτηση και το σεβασμό προς τον κάθε ομιλητή, παρ’ όλη τη χαλαρή διάθεση. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι βοήθησαν σημαντικά στο κλίμα και την ισορροπία, οι καθηγητές που συνόδευαν τους μαθητές, για την Αθήνα ο κος Καρκάνης Βασίλης και για την Καρδίτσα η κα Καραμούρτου Άννα. Οι διοργανωτές σκέφτονται ήδη τη διεξαγωγή και τις προϋποθέσεις για την επόμενη «Μαθητική Κινηματογραφική Συνάντηση».