Συνεχίζεται το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών στη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας, που έχει ως στόχο τη μείωση της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της Δημόσιας Υγείας από ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τη συγκεκριμένη ομάδα εντόμων.
Σε ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
"Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις κατοίκων για αυξημένη εμφάνιση κουνουπιών η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας κ. Βασιλική Πιλάτου σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Καθαριότητας κ. Βάιο Βισβίκη και τους τοπικούς συμβούλους της δημοτικής κοινότητας Νίκαιας, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Σουλή Ελευθέριο, υπεύθυνο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που έχει αναλάβει το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στη Λάρισα και το οποίο υλοποιείται και εξελίσσεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η εταιρεία «Οικοανάπτυξη» αφού έλαβε τα κατάλληλα δείγματα από στάσιμα νερά στη Νίκαια, όπως αύλακες στην περιοχή της Καλλιθέας, κοιλότητες στην κοίτη του χειμάρρου Νεμπεγλεριώτη, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους άντλησης υδάτων (π.χ. βρύσες για γέμισμα δεξαμενών από κατοίκους της περιοχής) διαπίστωσε παρουσία προνυμφών κουνουπιών και ενέταξε την περιοχή της Νίκαιας στο πρόγραμμα καταπολέμησής τους.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης, όταν αυτή ζει μέσα στο νερό, με τη χρήση εγκεκριμένων ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σκευασμάτων. Τα κουνούπια που συναντώνται στην περιοχή μας – αγροτικές, ημιαστικές περιοχές ζουν ως προνύμφες στο νερό περί την μία εβδομάδα ενώ ως ακμαία πετούν περίπου ένα μήνα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, οι σημαντικά αυξημένες θερμοκρασίες που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας περιορίζουν τον χρόνο ζωής τους, αλλά ταυτόχρονα τα κάνουν πιο επιθετικά και δραστήρια. Επιπλέον, να αναφερθεί ότι τα κουνούπια, ανάλογα με το είδος τους έχουν δυνατότητα αυτόβουλης μετακίνησης από λίγες εκατοντάδες μέτρων, μέχρι και πάνω από 20 χιλιόμετρα.
Οι υδατοσυλλογές που αποτελούν τις εστίες αναπαραγωγής των προνυμφών εντοπίζονται, χαρτογραφούνται και ελέγχονται στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και στη συνέχεια επαναξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση από εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Κατά την τρέχουσα περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος διεξάγεται συστηματικά και στην περιοχή της Νίκαιας κάθε δύο εβδομάδες, εκτός εάν για κάποιο λόγο (έλλειψη στάσιμων νερών για αρκετές ημέρες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας) δεν συντρέχουν οι παράγοντες υλοποίησης της μεθόδου. Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια στη Νίκαια γίνονταν περιστασιακά κάποιες εφαρμογές αντιμετώπισης του προβλήματος ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Για την αποτελεσματικότερη όμως αντιμετώπιση του θέματος που αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από τον έλεγχο των εστιών μεγάλης έκτασης που βρίσκονται στο περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον και οι οποίες ελέγχονται στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν προέρχονται από ιδιωτικούς χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκετές φορές εκτρέφουμε εμείς οι ίδιοι κουνούπια στην αυλή μας!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις υποδείξεις της υπεύθυνης εταιρείας ο καθένας και η καθεμία από εμάς μπορεί να λάβει στην καθημερινότητά του/ης κάποια απλά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, αλλά και για να βιώνουμε τα καλοκαίρια μας με πιο ευχάριστο και ασφαλή τρόπο. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να φυλάσσουμε δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή να τα διατηρούμε καλυμμένα, να ανανεώνουμε και να καθαρίζουμε τακτικά το νερό σε ποτίστρες ζώων (τουλάχιστον) μια φορά την εβδομάδα, να απομακρύνουμε το νερό που συγκεντρώνεται σε πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να καλύπτουμε ή να απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό, να καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, να καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των αποχετεύσεων, να χρησιμοποιούμε στεγανοποιημένα καπάκια στις αποχετεύσεις, να επιδιορθώνουμε άμεσα σπασμένους σωλήνες όπου εντοπίζεται διαρροή νερού, να καθαρίζουμε συχνά τους στάβλους των ζώων, ενώ σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πισίνες, είναι απαραίτητο να τίθεται σε λειτουργία καθημερινά το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών. Έχοντας υπόψη ότι σε ένα τετραγωνικό μέτρο στάσιμου νερού μπορεί να εκκολαφθούν ταυτόχρονα κάποιες χιλιάδες κουνούπια, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι η αποφυγή δημιουργίας εστιών, έστω και περιορισμένης έκτασης στους χώρους που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε".