Αποφασισμένη να θέσει δημότες, παραθεριστές και επισκέπτες της περιοχής προ των ευθυνών τους στο θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος δείχνει η Δημοτική Αρχή Αγιάς μετά την έγκριση και από το Δημοτικό Συμβούλιο του επικαιροποιημένου Κανονισμού Καθαριότητας με τον οποίο προβλέπονται πολύ μεγάλα πρόστιμα σε όσους ρίχνουν ή εναποθέτουν οπουδήποτε και όποτε βολεύονται τα σκουπίδια τους.
Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεών του ανήκει στην Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τον έλεγχο τήρησης αυτών.
Επιτελικός ρόλος του Κανονισμού Καθαριότητας είναι να αποτελέσει ένα πλαίσιο – οδηγό για την ορθή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, και παράλληλα, ένα εργαλείο επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες με ενδεικτικό εύρος διοικητικών προστίμων της τάξης των 150-10.000€ ανάλογα με τη συχνότητα βεβαίωσης της παράβασης και το μέγεθος της προκληθείσας ρύπανσης. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης για κάθε παράβαση κύρωσης είναι ο δήμαρχος.
Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου (https://www.dimosagias.gr) μπορούν όλοι να ενημερώνονται διεξοδικά για το περιεχόμενο του Κανονισμού και να δουν τον Συνοπτικό Οδηγό Διαχείρισης Αστικών, και μη, Στερεών Αποβλήτων, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για σχετική ενημέρωση και διευκρινίσεις με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου (Τηλ. επικοινωνίας: 2494024510 – 511, email: kathariotita.kimitiria.agias@gmail.com).
«Με τον νέο Κανονισμό ρυθμίζουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Δήμου, των πολιτών και των επιχειρήσεων, που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας και του ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής» μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Τσιαγκάλης.
«Αποζητάμε την ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, ταξινομώντας τα κατά τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων, καθώς και στη διαχείριση του αστικού πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων με βασική επιδίωξη τη συμμόρφωση των πολιτών με τις διατάξεις του κείμενου νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής» τονίζει και καλεί τον κόσμο να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το περιβάλλον, λέγοντας:
«Η έκταση του Δήμου μας είναι 700τ.χλμ., με 36 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Όπως καταλαβαίνεται, είναι αδύνατο να είμαστε παντού, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο. Η ατομική ευθύνη παίζει τεράστιο ρόλο. Η περιοχή μας περιλαμβάνει εκτός από οικιστικές ζώνες, χώρους εργασίας, άθλησης, τουρισμού. Αποτελεί τουριστικό πόλο, κατά τους θερινούς μήνες ειδικότερα, ενώ εμπεριέχει μία σειρά υποδομών, αγροτικών και κτηνοτροφικών, εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και άλλων παραγωγικών διαδικασιών.
Δεδομένου του έντονου εποχικού χαρακτήρα της περιοχής ενδιαφέροντος, παρουσιάζεται αυξημένος όγκος αστικών στερεών αποβλήτων με σωρευμένη παραγωγή εντός ενός τριμήνου στη βάση του έτους. Ως εκ τούτου, το φυσικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται επιρρεπές στο να υποβαθμιστεί από την χρόνια λανθασμένη διαχείρισή τους με επιπτώσεις όχι μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικοκοινωνικές.
Η κατάσταση με την αλόγιστη εναπόθεση σκουπιδιών οποτεδήποτε και οπουδήποτε και η συνεχής κριτική από όλους, ακόμη και από αυτούς που συστηματικά ρυπαίνουν, ότι για την κακή εικόνα, ιδίως στα παράλια, με όγκους σκουπιδιών, δήθεν αμάζευτους, φταίει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, θα σταματήσει. Και θα σταματήσει μια και καλή με τη συμμόρφωση όλων μας στον Κανονισμό Καθαριότητας και με την βούληση της Δημοτικής Αρχής να τιμωρεί παραδειγματικά τους παρανομούντες.
Στο άρθρο 33 του Κανονισμού Καθαριότητας καθορίζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις που επιβάλλονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που τον παραβιάζουν, ενώ πέραν των προστίμων επιβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους παραβάτες και κάθε άλλη προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διοικητική ή ποινική κύρωση.
Προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλά και αυστηρά πρόστιμα για όλους όσους με πράξεις ή ενέργειές τους υποβαθμίζουν το περιβάλλον και συντελούν στη ρύπανση της περιοχής, σε πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη».
«Με τον νέο Κανονισμό» υπογραμμίζει ο κ. Τσιαγκάλης «στόχοι μας είναι η πρόληψη και μείωση παραγωγής αποβλήτων, καθώς και η μείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών δημόσιας υγιεινής, η δραστική μείωση της υγειονομικής ταφής αποβλήτων, η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, που αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, η ενεργός συμμετοχή δημοτών, πολιτών και επιχειρήσεων, στα προγράμματα ανακύκλωσης, συλλογής βιοαποβλήτων και εθελοντισμού, η παροχή κινήτρων, η ενίσχυση εναλλακτικών και περιβαλλοντικά ορθολογικών και φιλικών μορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η ενίσχυση καινοτόμων πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων, η εμφύσηση περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους τους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, η ενίσχυση της προσπάθειας βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δημότες, κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου και η αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων».