Παγιωμένη είναι στην ελληνική αγορά κατοικίας η τάση της προτίμησης για παλαιότερα ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών, που είναι και πιο προσιτά ως προς τις τιμές πώλησής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε το δίκτυο μεσιτικών γραφείων που αριθμεί 85, της RE/ MAX Ελλάς, κατά τη διάρκεια του 2023 το 70% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών. Ακόμη ένας λόγος που στρέφει τους ενδιαφερομένους προς αυτά τα ακίνητα είναι το γεγονός ότι μπορούν να μεταπωληθούν σε υψηλότερα επίπεδα, εφόσον ανακαινιστούν και αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Ασφαλώς, εν μέρει η προτίμηση προς τα παλαιότερα ακίνητα είναι και νομοτελειακή, με δεδομένο ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένη η διαθεσιμότητα πιο σύγχρονων ακινήτων σε σχέση με το συνολικό απόθεμα. Οι νέες κατασκευές κατοικιών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας είναι πολύ λίγες και ακόμη λιγότερες εξ αυτών διατίθενται σήμερα προς πώληση. Επομένως, η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων ακινήτων είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της RE/MAX σε πανελλαδικό επίπεδο, κατοικίες άνω των 20 ετών προτίμησε το 69,5% των αγοραστών το 2023, ενώ 15,5% των συνολικών πωλήσεων αφορούσε νεόδμητα ακίνητα έως και 5 ετών. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 16 έως 20 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον μόλις του 0,6% των αγοραστών. Από 11 έως 15 έτη το ποσοστό των τελικών αγοραστών ανήλθε σε 13,2% και από 6 έως 10 έτη μόλις σε 1,2%.

Στην Αττική παρατηρείται ότι το 82,7% των πωληθέντων ακινήτων ανήκει στην κατηγορία των παλαιών κατοικιών, ηλικίας άνω των 20 ετών. Αντίθετα, τα νεόδμητα και τα καινούργια ακίνητα, έως και πενταετίας, αποτελούν μόλις το 4% των συνολικών αγοραπωλησιών, από 6% που ήταν το 2022.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται παρόμοια τάση με αυτήν που διαμορφώνεται και στην Αττική. Τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης συναντώνται σε ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών, φτάνοντας το 79,5%. Αντίθετα, τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2022, καλύπτοντας το 5,6% των συνολικών αγοραπωλησιών – μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2022.

Τέλος, στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό των αγοραστών που επέλεξαν ακίνητα άνω των 20 ετών ανέρχεται στο 61,3%, εμφανώς χαμηλότερο από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, καθώς προτιμήθηκαν σε ποσοστό 23%.

Οι κατοικίες εξακολουθούν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη κατηγορία ακινήτων, καθώς το 83,7% των πωλήσεων πανελλαδικά αφορά οικιστικά ακίνητα. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι αγορές οικοπέδων και αγροτεμαχίων, που αποτελούν το 12,8%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα καταλαμβάνουν το 3,5% του συνόλου των αγοραπωλησιών του 2023.

Στην Αττική το 93,3% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσε κυρίως κατοικίες, ενώ τα οικόπεδα – αγροτεμάχια κάλυψαν το 3,8% του συνολικού όγκου αγοραπωλησιών και τα επαγγελματικά ακίνητα το 2,9%.

moneyreview.gr