Απογοήτευση επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο από την εκτόξευση των τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια, που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να φτάνουν στο σημείο να σφάζουν τα ζώα τους, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα έξοδα για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους.
Λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στις ζωοτροφές, αλλά και τον ελλείψεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημαντική είναι και η μείωση των ποσοτήτων γάλακτος.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊραχτάρης, «τα κοπάδια μας αφανίζονται. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα ταΐσουμε, αναγκαζόμαστε να τα σφάξουμε, θα προκύψουν ελλείψεις στην αγορά και σε κρέας και σε γάλα.
Ήδη τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι με όραμα και ελπίδα εγκατέλειψαν τον κλάδο. Η επισιτιστική κρίση είναι μπροστά μας και παρά τις προειδοποιήσεις προς τους ιθύνοντες δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες».
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη και για τους καταναλωτές. Ήδη τα αμνοερίφια που οδηγούνται στα σφαγεία πωλούνται σε υψηλές τιμές και ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού που υπάρχει ανάγκη.
«Το 80% των μικρών αμνοεριφίων εξάγονται», τονίζει ο κ. Μπαϊραχτάρης. Κατά συνέπεια για τους Έλληνες καταναλωτές θα απομείνουν μεγάλα αμνοερίφια και θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά τους.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποφυγή ελληνοποιήσεων και φαινομένων αισχροκέρδειας, καθώς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν να κερδίσουν στις δύσκολες αυτές στιγμές σε βάρος των καταναλωτών και των ίδιων των κτηνοτρόφων.
Όσο για την τιμή με την οποία θα προμηθευτούμε τον παραδοσιακό οβελία φαίνεται πως θα είναι υψηλή, ωστόσο αυτή θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθεί από την προσφορά και την ζήτηση.