Το «ποδοσφαιρικό Κιλελέρ». Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια. Στις 16 Μαρτίου 1988. Η υπόθεση Τσίγκοφ που λίγο έλειψε να στερήσει από τη Λάρισα το πρωτάθλημα...

Ονομάστηκε «ποδοσφαιρικό Κιλελέρ». Τι ήταν η εξέγερση του Κιλελέρ; Η διαμαρτυρία στη Θεσσαλία, τον Μάρτιο του 1910, όταν οι ντόπιοι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διευρυμένα προνόμια των «τσιφλικάδων» και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Η διαμαρτυρία κατάληξε άδοξα, στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες. Περισσότεροι από τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Ξεκίνησε όταν εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να ταξιδέψουν με τρένο στη Λάρισα χωρίς να αγοράσουν εισιτήρια. Όταν το αίτημά τους απορρίφθηκε, οι αγρότες κατέβηκαν και συγκρουστηκαν με το σταθμάρχη, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της Χωροφυλακής. Καθώς οι ειδήσεις για τις δολοφονίες εξαπλώθηκαν στη Λάρισα, οι συγκρούσεις μεταξύ χωροφυλάκων και διαδηλωτών επεκτάθηκαν.

Ποιο είναι το «ποδοσφαιρικό Κιλελέρ»; Η περιβόητη υπόθεση Τσίγκοφ. Που έβγαλε, 78 χρόνια μετά το Κιλελέρ, στις 17 Μαρτίου 1988 ξανά όλη τη Θεσσαλία στους δρόμους. Αυτή τη φορά για την ΑΕΛ. Το καμάρι όλης της περιοχής. Μια ΑΕΛ που έβλεπε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Τι ακριβώς είχε συμβεί με τον Βούλγαρο άσο της Λάρισας, Γκιόργκι Τσιγκοφ; Είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ έπειτα από ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Για την ακρίβεια, είχε βρεθεί στα ούρα του κοδεϊνη, ένα πολύ ισχυρό αναβολικό.

Ο τότε νόμος όριζε πως αν παίκτης βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ τιμωρείται ο ίδιος με διετή αποκλεισμό και η ομάδα του με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών. Η Λάρισα τιμωρήθηκε πρωτόδικα, σε μια απόφαση που της στερούσε το δικαίωμα να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η ΑΕΚ θα την περνούσε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Η απόφαση είχε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Ο κόσμος της Λάρισας… έκοψε την Ελλάδα στα δύο. Για 36 ολόκληρες ώρες αποκλείστηκε η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Κανονικά… σύνορα στο ύψος της Λάρισας. Κανείς δεν έμπαινε. Κανείς δεν έβγαινε.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια. Έως και η πρεσβεία της Βουλγαρίας είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.

Εκείνες της μέρες η ΑΕΛ είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Μιλώντας για Ελλάδα που κόβεται στα δύο. Μιλώντας για τους δρόμους της φωτιάς. Μιλώντας για την εξέγερση των 7 ημερών που μόλις ξεκινούσε.

«16 Μαρτίου 1988.

Η απόφαση της καταισχύνης, ανοίγει τους δρόμους της φωτιάς! Χιλιάδες οπαδοί της αγαπημένης μας ΑΕΛ μαζί με ολόκληρη την πόλη και το νομό της Λάρισας, υψώνουν το λάβαρο του ποδοσφαιρικού Κιλελέρ.

Μέχρι το βράδυ τα πάντα έχουν καταληφθεί από τους προδομένους φιλάθλους των επίδοξων πρωταθλητών. Η Λάρισα κλείνει τις πύλες της και η Ελλάδα κόβεται στα δύο.

Αυτή η αδικία δεν πρόκειται να περάσει. Δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης φορέων και οργανώσεων, ενώ όλα τα καταστήματα της Λάρισας κατεβάζουν ρολά.

Η απόφαση που επιχειρεί να καρατομήσει το καμάρι ολόκληρης της φίλαθλης Ελλάδας, παίρνει την πρώτη δυναμική απάντηση.
Η εξέγερση των 7 ημερών μόλις ξεκίνησε… ».

Τελικά η απόφαση κατέπεσε στα δικαστήρια. Ο Τσίγκοφ δεν τιμωρήθηκε και η Λάρισα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η υπόθεση θα μνημονεύεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Ως η στιγμή που όλη η Θεσσαλία βγήκε στους δρόμους για το καμάρι της.

to10.gr