Ακριβότερο θα πληρώνουν τον καφέ τους από σήμερα όσοι θα επιλέγουν να τον απολαύσουν σε μια καφετέρια.

Η λιανική τιμή του καφέ που καταναλώνεται σε καφετέριες και καφενεία αυξάνεται κατά 11%, λόγω της μετάταξης του στο συντελεστή ΦΠΑ 24% από 13%, ενώ δεν αλλάζουν οι τιμές για τον καφέ σε «πακέτο» η στο χέρι καθώς για αυτές τις περιπτώσεις αποφασίστηκε η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13%.

Παράλληλα με το σερβιριζόμενο καφέ αυξάνεται η τιμή σε τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα καθώς επέστρεψαν στο ΦΠΑ 24% από 13%.

Με την μετάταξη του σερβιριζόμενου καφέ από το χαμηλό συντελεστή 13% στον κανονικό συντελεστή 24% θα πωλείται από σήμερα ακριβότερα κατά 11% και έτσι ο ελληνικός καφές σε ένα καφενείο, ο οποίος μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ, σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ ενώ ο freddo espresso αν καταναλωθεί στην καφετέρια από 3,80 ευρώ πωλείται περίπου 4,5 ευρώ.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης οι οποίοι ότι υποστηρίζουν μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.