Ένα ανθρώπινο κρανίο σε πολύ καλή κατάσταση μαζί με πολλά οστά διάσπαρτα στο σημείο, που πιθανολογείται ότι πρόκειται για το νεκροταφείο κατά την μαύρη περίοδο της πανώλης, της πανδημίας που κτύπησε σκληρά τον Τύρναβο και τα γύρω χωριά το 1813 ανακάλυψε αποκλειστικά η κάμερα του TirnavosPress μετά από πληροφορίες από κατοίκους σε περιοχή κοντά στο Τύρναβο.
Άλλη πιθανότητα είναι το ανθρώπινο κρανίο ή κρανία και τα οστά που βρίσκονται στο σημείο να προέρχονται από ομαδικό τάφο. Αυτά μπορεί να βρέθηκαν εκεί από την εποχή της μάχης του 1897 που έγινε κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας της πανώλης, μόνο στον Τύρναβο, το 1813 πέθαναν 8.600 άνθρωποι!
Αυτή η φοβερή επιδημία κράτησε στη Θεσσαλία από το 1812 έως το 1816. Ο Pouqueville, θεώρησε αυτήν την επιδημία ως τη δεύτερη σοβαρή αιτία, που οδήγησε σε παρακμή τις θεσσαλικές εμποροβιομηχανικές εστίες:
«Οι τεχνίτες θερίζονται από το θανατικό, οι εύποροι εκπατρίζονται. Έτσι, αναδιοργανώθηκαν οι κιρχανέδες».
Ο ίδιος γράφει: «Ο Τύρναβος ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο. Την ίδια περίοδο, τα Αμπελάκια, ένα άλλο κέντρο με ανεπτυγμένη βιομηχανία, γνώρισαν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία, όπως και ο Τύρναβος, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους εγκατέλειψε την πόλη, ενώ οι τεχνίτες και πολλοί άλλοι πέθαναν.
Το θανατικό αυτό η λαϊκή Μούσα το απαθανάτισε:
«Όλες οι χώρες μόλεψαν και όλες παρηγοριούνται, η Ράψανη και ο Τύρναβος παρηγοριά δεν έχουν.
Καημένη Ράψανη, τρεις χιλιάδες νεκροί στον Τύρναβο. Μερικοί ασθενείς, που τους κατάτρωγε η δίψα, που έκαιγε τα σωθικά τους, έσβησαν πριν από το βουβωνικό εξάνθημα. Ιδιαίτερα ο Τύρναβος υπέστη βαρύτατη συμφορά από την πανώλη.
Ειδικότερα ο αριθμός των νεκρών στην πόλη του Τυνάβου έφτασε τις 8.600. Αρκετοί κάτοικοι ζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές κι έτσι ο πληθυσμός του Τυρνάβου μειώθηκε στις 4-5 χιλιάδες.
Ο Γάλλος περιηγητής Pouqueville που βρέθηκε τον καιρό εκείνο στον Τύρναβο, δίνει την παρακάτω περιγραφή:
“Ο Τύρναβος ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο…
Τα περισσότερα χωριά του κάμπου, φαίνονταν ερημωμένα ή θρηνούσαν τους νεκρούς τους. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά του Ολύμπου, Πουλιάνα, Σκαμνιά και Καρυά για να προφυλαχτούν.
Συγγραφείς της εποχής εκείνης επιρρίπτουν ευθύνες στις τουρκικές αρχές για την ίσως σκόπιμη αδιαφορία τους. Ευθύνες για την ανυπαρξία των ενδεδειγμένων προφυλακτικών ή απολυμαντικών μέσων.
Πρόκειται για μία από τις φονικές επιδημίες που έπληξαν τον νομό μας. Ο 20ός αιώνας γνώρισε το πρόσωπο της πανούκλας, πολλές φορές.
Τα ιστορικά στοιχεία και οι πληροφορίες που υπήρχαν σίγουρα δεν έτυχαν της αξιολόγησης που έπρεπε η ίσως δεν έφτασαν ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πρόκειται πάντως για ένα σημείο που υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται ως και χίλοι σκελετοί διάσπαρτοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αποκλειστικά στο TirnavosPress που έκανε την έρευνα.
Τα στοιχεία και οι πληροφορίες του σημείου που βρέθηκαν τα ανθρώπινα οστά είναι στη διάθεσή των αρχών και όποιας υπηρεσίας είναι αρμόδια και θα ανακοινωθούν στο tirnavospress.gr όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.