Η αναγκαιότητα τα αστικά κέντρα να προχωρήσουν σε πολιτικές και δράσεις που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του ενδιαφέροντος συνεδρίου «1st Larissa cycling forum” – Ποδηλατώντας στο μέλλον», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Λάρισα.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής "εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών και φορέων (π.χ. Γραφείο Ηνωμένων Εθνών την Ελλάδα, Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιον, εκπρόσωποι εθνικών και τοπικών αρχών, Αυτοδιοικητικοί) υπογράμμισαν την ανάγκη των βιώσιμων πόλεων με περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου στα κέντρα των πόλεων και την προώθηση της ήπιας μετακίνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος είχε ένα λόγο παραπάνω να αισθάνεται δικαιωμένος αφού η Λάρισα, ως γνωστόν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που μπήκε στη διαδικασία της υλοποίησης έργων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αλλάζοντας στην ουσία όχι μόνο την εικόνα της Λάρισας αλλά και παρεμβαίνοντας και στη λειτουργία της στο κέντρο της.
Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε από την ομιλία του δημάρχου, η επίκληση αποτελεσμάτων μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε η γνωστή εταιρεία έρευνών Public Issue, πριν 15 ολόκληρα χρόνια (Μάιος 2008) με τίτλο: «η ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σήμερα».
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας οι Λαρισαίοι θεωρούσαν ως σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης, την εποχή εκείνη, το κυκλοφοριακό, ενώ ποσοστό 91% απαντούσε πως δυσκολεύονταν να βρει χώρο στάθμευσης για να παρκάρει το αυτοκίνητό του.
Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή λειτουργούσαν ήδη οι δυο υπόγειοι χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (πλατεία Λαού και ΟΥΗΛ)
Με αφορμή τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας ο κ. Καλογιάννης τόνισε εάν ακόμα και σήμερα με κάποιο μαγικό τρόπο δεν υπήρχαν ζητήματα που με το παρκινγκ, σε 8 με 10 χρόνια από σήμερα, η όποια δημοτική αρχή θα αντιμετωπίσει εκ νέου τα ίδια προβλήματα.
Με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι πόλεις μας, εδώ και δεκαετίες, το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα διπλασιάζονται, μέσα σε διάστημα κάποιων ετών, καθώς και ότι η Λάρισα παρουσιάζει συνεχή δυναμική, αφού είναι η μοναδική πόλη της Θεσσαλίας και από τις ελάχιστες στην ηπειρωτική Ελλάδα που παρουσίασε αύξηση πληθυσμού στην πρόσφατη απογραφή, είναι δεδομένο ότι εάν δεν υλοποιηθούν δραστικές πολιτικές, τα αυτοκίνητα θα πνίξουν τα κέντρα των πόλεων», τόνισε ο Απ. Καλογιάννης.
Η βιώσιμη αστική κινητικότητα, με την ενθάρρυνση των ήπιων μορφών μετακίνηση (πεζή, ποδήλατο, ΜΜΜ) και ο περιορισμός της αλόγιστής χρήσης του ΙΧ στα κέντρα των πόλεων, όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο συνέδριο είναι η απάντηση στα αυτά τα ζητήματα. Είναι προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινούνται πολλές πόλεις στην Ευρώπη, με τη Λάρισα να είναι πρωτοπόρα σε εθνικό επίπεδο.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε και στις πολιτικές και τα έργα που δρομολογεί η δημοτική αρχή για τα ζητήματα του πάρκινγκ, με προτεραιότητα στους μονίμους κατοίκους του κεντρικού τομέα, την δρομολόγηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης για όσους επισκέπτες έρχονται στην πόλη από άλλες περιοχές του νομού και εκτός αυτού."