Στην αποκάλυψη πως η χώρα μας δε συμμετέχει στην πρωτοβουλία ουδετερότητας για την υποβάθμιση της γης, όπως αυτή έχει αποφασιστεί με ορίζοντα το 2030 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προχώρησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Απροετοίμαστη και ανοχύρωτη η χώρα μας στο φαινόμενο της ερημοποίησης».
Στην πρωτολογία του ο Λαρισαίος πολιτικός ρώτησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη αν γνωρίζει «εάν η χώρα μας εφαρμόζει την απόφαση για επίτευξη της ουδετερότητας για την υποβάθμιση της γης μέχρι και το 2030 και με ποιες προτάσεις συμμετείχε η χώρα μας στην πρόσφατη συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν στις 13 έως 17 Νοεμβρίου, συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι χώρες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης».
Χωρίς να λάβει απάντηση ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης επανήλθε στη δευτερολογία του διερωτώμενος «με ποιες προτάσεις συμμετείχε η χώρα μας στη συνάντηση του Ουζμπεκιστάν στην οποία συζητήθηκαν και τρόποι αντιμετώπισης της ερημοποίησης; Ακούστε, η ερημοποίηση είναι η πρώτη και η βασική συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός πήγε προχθές στο Ντουμπάι και μίλησε για την κλιματική κρίση. Για την ερημοποίηση, όμως, δεν πήγε κανείς. Η χώρα μας δεν συμμετείχε.
Δεύτερη ερώτηση στην επίκαιρη: Εφαρμόζει η χώρα μας την απόφαση για επίτευξη μέχρι το 2030 της ουδετερότητας για την υποβάθμιση της γης; Απαντάει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το προσκομίζω στα Πρακτικά. Στη σελίδα 20 της 1ης Μαρτίου 2023 λέει: «Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία ουδετερότητας για την υποβάθμιση της γης». Το λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Τι να περιμένουμε τώρα; Είναι κραυγές αυτές, κύριε Υπουργέ; Είναι αντιπολιτευτικές κραυγές; Είναι τοξικότητα το έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αναφέρει ότι η χώρα μας δεν συμμετέχει;
Και επειδή είπατε για τον Οργανισμό Υδάτων, ακούστε, είχα κάνει πρόταση πριν τρεις μήνες όταν το άκουσα, στους φυσικούς πόρους εκτός από το νερό είναι και το χώμα. Λείπει αυτός ο φορέας. Έπρεπε να είναι φορέας εδαφο-υδατικών πόρων. Και το πιο σημαντικό, η χώρα μας σήμερα δεν γνωρίζει τα εδάφη. Δεν γνωρίζει την ποιότητα του χώματος, όσο και να λέμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε καλλιέργειες. Πώς θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά κάποια προϊόντα, όταν το κόμμα -το οποίο είναι το πιο βασικό- δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι, κύριε Υπουργέ; Οι εδαφολογικοί χάρτες δεν πρέπει να καταρτιστούν στη χώρα μας; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να γνωρίζουμε στη Θεσσαλία πλέον τι μπορεί να καλλιεργηθεί, στην Κρήτη; Πώς είναι η κατάσταση των εδαφών στην Κρήτη; Εδαφολογικοί χάρτες, έχω κάνει τρεις ερωτήσεις γι’ αυτό.
Και επειδή μπορεί να πείτε «εσείς τι κάνατε», να σας πω: Παραδώσαμε το πόρισμα στα τέλη του 2019. Είναι πόρισμα επιστημόνων, όχι εμείς. Μπορεί να μην ήταν σωστό. Από το 2019 μέχρι τώρα έγινε κάποια προσπάθεια για τη σύνταξη του εδαφολογικού χάρτη; Έγινε προσπάθεια για την οριοθέτηση της γης υψηλής παραγωγικότητας; Ήμουν από τις λίγες ερωτήσεις που δεν απαντιούνται. Μπαίνουν φωτοβολταϊκά, να ξέρουμε σε ποιο σημείο θα καλλιεργείται το βαμβάκι, σε ποιο σημείο θα τοποθετείται το φωτοβολταϊκό. Έχουμε οριοθετήσει στη γη υψηλής παραγωγικότητας; Όχι. Ξέρετε ο κ. Σκελέτσης τι είπε γι’ αυτό; «Φταίνε οι περιφέρειες». Φταίνε πράγματι πάλι οι περιφέρειες; Δεν πρέπει ως χώρα; Όταν ως χώρα δεν οριοθετούμε –πρώτον- πού θα ασκείται η γεωργική δραστηριότητα; Πού θα ασκείται μια άλλη δραστηριότητα, όταν –δεύτερον- δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των εδαφών μας;
Φανταστείτε στη Θεσσαλία, τώρα, κύριε Υπουργέ -γι’ αυτό είπα ότι είναι λάθος η εξαγγελία «φορέας υδατικών πόρων», φορέας εδαφο-υδατικών- εάν δεν έχουμε πολύ σύντομα μια πρώτη γνωμάτευση των επιστημόνων για την κατάσταση των εδαφών, πώς θα σχεδιάσετε εσείς ως Υπουργείο; Τι θα πείτε στους αγρότες; Κάποιες καλλιέργειες μπορεί να μην αντέχουν πλέον, κάποιες μπορεί να αντέχουν. Ούτε εγώ μπορώ να το πω αυτό, ούτε εσείς, αλλά οι επιστήμονες.
Αυτό, όμως, το οποίο μπορείτε -και πρέπει να κάνετε εσείς- είναι να συντάξετε εδαφολογικούς χάρτες. Η ανυπαρξία εδαφολογικών χαρτών επιτείνει το πρόβλημα της ερημοποίησης και αυτό είπε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει η κάθε χώρα να επικαιροποιήσει τους εδαφολογικούς χάρτες» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση στη βουλή εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=1pBFrDXe7AY