Πώς φαντάζονται οι γυναίκες τον σύντροφο των ονείρων τους και πόσο αλλάζει αυτή η εικόνα μεγαλώνοντας; Μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Human Nature, θέλησε να εξετάσει πώς η ηλικία επηρεάζει τις προτιμήσεις των γυναικών σε έναν ερωτικό σύντροφο, αναδεικνύοντας σημαντικές αλλαγές στις προτεραιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Gottingen διερεύνησε τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της ηλικίας και των προτιμήσεων των ανύπαντρων γυναικών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που αποζητούσαν σε ένα σύντροφο. Όπως διαπιστώθηκε, αν και η ευγένεια και η υποστηρικτικότητα ήταν διαχρονικά ανάμεσα στα σημαντικά χαρακτηριστικά ανεξάρτητα από την ηλικία, η μεγαλύτερη ηλικία σχετιζόταν με την προτίμηση για συντρόφους με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, καθώς και με την αποδοχή ενός μεγαλύτερου εύρους ηλικιών, ιδίως με την υψηλότερη αποδοχή ενός συντρόφου που είναι νεότερος.

Η ηλικία συνδεόταν επίσης με τις προθέσεις του ιδανικού συντρόφου στη δημιουργία οικογένειας. Ο παράγοντας αυτός είχε σταθερά υψηλή σημασία μέχρι την ηλικία των 28 ετών περίπου, ενώ στη συνέχεια μειωνόταν.

Οι απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα «τι θέλουν οι γυναίκες» βασίστηκαν σε αυτές που έδωσαν περίπου 20.000 ανύπαντρες γυναίκες μέσω μιας εφαρμογής για την υγεία των γυναικών με την ονομασία CLUE, ηλικίας 18 έως 67 ετών από σχεδόν 150 χώρες και χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο. Εκτός από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, η μελέτη αυτή περιελάμβανε επίσης αμφιφυλόφιλες και λεσβίες γυναίκες.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο σημαντικά ήταν γι’ αυτές χαρακτηριστικά όπως η ελκυστικότητα, η ευγένεια και η υποστηρικτικότητα, η οικονομική ασφάλεια και η επιτυχία, καθώς και η μόρφωση και η ευφυΐα σε έναν σύντροφο. Τους ζητήθηκε επίσης να προσδιορίσουν τη νεότερη και τη μεγαλύτερη ηλικία που θα δέχονταν ευχαρίστως σε έναν ερωτικό σύντροφο.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι για τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 28 ετών, η σημασία του ιδανικού συντρόφου που ήθελε να είναι ή να γίνει πατέρας παρέμεινε υψηλή, αλλά μειώθηκε στη συνέχεια» σημειώνει η Δρ Laura Botzet από το Τμήμα Βιολογικής Ψυχολογίας Προσωπικότητας του Πανεπιστημίου του Gottingen.

Τόσο οι εξελικτικές θεωρίες όσο και οι ψυχολογικές έρευνες σχετικά με το βιολογικό ρολόι θα πρότειναν μια μεταγενέστερη πτώση, δηλαδή μεταξύ 40 και 50 ετών, όταν οι γυναίκες πλησιάζουν στο τέλος της αναπαραγωγικής τους φάσης. Ωστόσο, αυτή η προγενέστερη μείωση θα μπορούσε να συνδεθεί με την αλλαγή των σχεδίων ζωής, με τις νεότερες γυναίκες να επαναξιολογούν τους οικογενειακούς στόχους, ενώ οι μεγαλύτερες γυναίκες, που έχουν ήδη παιδιά, δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης τους.

«Η ηλικία μιας γυναίκας σχετίζεται με ορισμένες πτυχές του επιθυμητού συντρόφου, όπως η ανατροφή ενός παιδιού ή η ιδανική ηλικία ενός συντρόφου. Αυτές οι γνώσεις είναι συναρπαστικές, επειδή αμφισβητούν τις συμβατικές αντιλήψεις για το πώς η ηλικία συνδέεται με τον τρόπο που οι γυναίκες φαντάζονται τον σύντροφο των ονείρων τους» καταλήγει η Δρ Laura Botzet.

ygeiamou.gr