Στον χώρο του φουαγέ  της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα από την Τετάρτη 25  έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου παρουσιάζεται  σε συνεργασία με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας η έκθεση  με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου»,  με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η έκθεση στοχεύει να καλέσει τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, την προκατάληψη ,τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Το πρώτο μέρος της  έκθεσης συνδέει την ιστορία της ζωής της Αννας Φράνκ με το σήμερα. Η μοίρα εκατομμυρίων θυμάτων του διωγμού των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλεί και σήμερα προβληματισμό και ανησυχία. Με φωτογραφικό υλικό και κείμενα δίνεται η εικόνα της ζωής της ,από την γέννησή της το 1925 στην Φρανκφούρτη, έως τον θάνατό της στο Μπέργκεν–Μπέλσεν, το 1945.Οι πίνακες της έκθεσης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του ημερολογίου της ,και την εποχή που έζησε.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου» μας συνδέει με το παρόν και αποτελείται από ιστορίες νέων ανθρώπων. Θίγει θέματα, όπως η ταυτότητα, η εικόνα του εαυτού μας και πως μας βλέπουν οι άλλοι. Διαπραγματεύεται τη διαφορετικότητα ,τις διακρίσεις και τελικά την στάση των ανθρώπων απέναντι στο διαφορετικό.

Οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου  και του 3ου Γυμνασίου  Λάρισας απευθύνονται και καλούν τους συμμαθητές τους να πληροφορηθούν για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Πρόγραμμα επισκέψεων:

Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και ώρες από  9:00 – 14:00

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 16:00-20:00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται από 12 μαθητές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί onlineγια αυτό τον σκοπό, από τoμουσείο«AnneFrank»του Άμστερνταμ.

Η έκθεση – δράση υποστηρίχτηκε από τις εκπαιδευτικούς, Ζησοπούλου Βαρβάρα, Θεοδωροπούλου Ιωάννα, Κολοκοτρώνη Ευθαλία, Γιαννιώτη Ευτυχία, Κόγια Αποστολία και  Χατζηπαναγιώτου Μαρία.