Κάλεσμα σε όλους τους Λαρισαίους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του 9ου διακαλλιτεχνικού και διεπιστημονικού φεστιβάλ Open Nights που ξεκινούν στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 27 Οκτωβρίου απηύθυναν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές υπογραμμίζοντας ότι η βασική θεματολογία του είναι αφιερωμένη στην πολύπαθη Θεσσαλική γη.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART – Σκηνικές Παρουσίες και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφεραν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θ. Ρετσιάνης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ρ. Καραφέρη με την σύμβουλο για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κ. Σπανού και την διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρ. Βουλγαράκη, ως βάση του φεστιβάλ θα λειτουργεί ο “Μύλος του Παππά”. Ωστόσο, δράσεις θα γίνουν σε πολλά μέρη στην πόλη, αφού για το φετινό Open Nights, συνεργάζονται για μια ακόμη χρονιά, φορείς pολιτισμού, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο – Γαλλική Πρεσβεία, ο οργανισμός ΝΕΟΝ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Tμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και μια πλειάδα καλλιτεχνών και ομάδων.

Η 9η διοργάνωση δημιουργεί και ένα πρωτότυπο παράλληλο project, τις «Ετεροτοπίες», που ξεκίνησε στη Μελίβοια του Κισσάβου τον Αύγουστο 2024. Το project αφορά στην καλλιτεχνική εμπειρία μέσα στη φύση σε αντιδιαστολή με την αναπαράσταση της φύσης ως τοπίο/ κήπο/ φυσική σκηνή. Η παρουσίασή του, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στο WISEDOG Modular Design Area, θα παραμείνει για δυο εβδομάδες μετά την έναρξη του φεστιβάλ.

Επίσης, τις τρεις πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ, από 17 έως 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί bazaar από στον Μύλο του Παππά, το οποίο θα μας φέρει σε επαφή τους πολίτες και τους επισκέπτες με παραγωγούς, δημιουργούς και ομάδες που σέβονται τη γη. Την ιδέα, υλοποίηση και καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει η χορογράφος Ρούλα Καραφέρη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ έχει κερδίσει το βραβείο ποιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φεστιβάλ EFFE 2024/25.

ertnews.gr