Σε δήλωση προχώρησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. K. Γιαννακόπουλος, σχετικά με τον πρόσφατο νόμο για την ΠΦΥ και την επιλογή προσωπικού γιατρού από τους πολίτες.
Στη δήλωσή του αναφέρει:
"Με έκπληξη διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες ότι οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου 4931/2022, για την οργάνωση του συστήματος ΠΦΥ, δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με τις αρχές του Νομοθέτη, με αποτέλεσμα αυτό να καθιστά σχεδόν αδύνατη την οργάνωση μιας ενιαίας, καθολικής και άμεσα προσβάσιμης ΠΦΥ με ελεύθερη επιλογή γιατρού, χωρίς παραπομπές από γιατρό σε γιατρό και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού της χώρας που εργάζεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τις πρόσφατα εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες ρυθμίζουν την εφαρμογή του συστήματος ΠΦΥ, ορίζεται ως εναρκτήρια ημερομηνία εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό η 1/7/2022. Επίσης καθορίζονται και «αντικίνητρα» για μη εγγραφή με εφαρμογή αυτών την 1/10/2022.
Όπως όλοι γνωρίζουμε και συνέβαινε και στο παρελθόν, ο αριθμός των ήδη υπηρετούντων γιατρών ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας στα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, καθώς και αυτών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δεν επαρκεί ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών.
Για τον λόγο αυτό περιμένουμε άμεσα και την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων (όπως προβλέπεται και από αρ. 5. παρ. 4 του Ν. 4931/2022) τις ρυθμίσεις που αφορούν τη δυνατότητα εγγραφής πολιτών σε προσωπικούς γιατρούς που δεν ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες αλλά είναι απλά ιδιώτες πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ώστε οι πολίτες να μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν για προσωπικό γιατρό όποιον επιθυμούν χωρίς περιορισμούς. Επίσης αναμένουμε και τον καθορισμό άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό που πάσχει από χρόνιες ασθένειες και παιδιάτρων για τον ανήλικο πληθυσμό .
Εάν οι ρυθμίσεις αυτές δεν δημοσιοποιηθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ημερομηνία έναρξης εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό, καθώς οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να βρουν διαθέσιμους προσωπικούς γιατρούς να εγγραφούν επιλέγοντας ελεύθερα ως προσωπικό γιατρό τον γιατρό που εκείνοι επιθυμούν, θα τεθεί σε αδράνεια η ομαλή εφαρμογή του νόμου για την ΠΦΥ όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Τέλος, πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον πιο εμφατικό τρόπο από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι ο Έλληνας πολίτης θα συνεχίσει να μπορεί να επισκέπτεται όποιον γιατρό επιθυμεί εντός της ΠΦΥ, χωρίς να είναι απαραίτητη η παραπομπή του σε αυτόν από προσωπικό ιατρό. Είναι βέβαια προφανές ότι οι παραπομπές θα πρέπει να υφίστανται μόνο προς τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία), από οποιονδήποτε γιατρό του συστήματος, με κύριο στόχο την αναχαίτιση της ροής ασθενών προς αυτές, που αναζητούν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, πλην επειγόντων.
Απαιτούμε και αναμένουμε την πλήρη αποσαφήνιση των ανωτέρω μαζί με την αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη και τις πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος."