Χώρο εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, το ανακαινισμένο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 112ης επετείου από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και τη Μάχη του Σαρανταπόρου.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του από τον χώρο του Μουσείου ο κ. Κουρέτας σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 112ης επετείου από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της έκτασης της χώρας! Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε με την απελευθέρωση της Ελασσόνας και την επική μάχη του Σαρανταπόρου που έφερε και την πρώτη μεγάλη νίκη.

Αναλογιζόμενος την κατάσταση της χώρας, προ των πολέμων, συνειρμικά οδηγείται η σκέψη μου στην κατάσταση της Θεσσαλίας, που προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει λόγω μιας πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής που ανέδειξε και τις αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, σ’ όλη του την έκταση, από την κεντρική κυβέρνηση ως τον μικρότερο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στην ίδια πρακτική που ακολούθησε η χώρα μετά από μια χρεωκοπία το 1893 και έναν ατυχή πόλεμο το 1897... και η πρακτική περιλαμβάνει στοχοθεσία, προτεραιοποίηση, αξιοποίηση των πόρων, συνεργασία αλλά κυρίως οραματισμό και εθνική ενότητα.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον εορτασμό της 112ης επετείου των Βαλκανικών Πολέμων η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η 1η Στρατιά και οι Δήμοι Λαρισαίων και Ελασσόνας.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ομιλία – παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με θέμα «Σαραντάπορο 1912 – Η αρχή μιας εποποιίας», στη βάση ενός κειμένου που ετοίμασε ο συντοπίτης μας Υπτγος ε.α. Ιωάννης Γκουτζουρέλας και το παρουσίασαν οι συνεργάτες του με τη συμμετοχή της θεατρικής ερασιτεχνικής σκηνής «Κουϊντα». Παράλληλα στην είσοδο του Ωδείου αναπτύχθηκε Έκθεση Φωτογραφίας και κειμηλίων από τη Μάχη του Σαρανταπόρου του ιδιώτη συλλέκτη κ. Βασίλειου Νικόλτσιου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και εγώ προσωπικά αισθανόμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για την άψογη συνεργασία, θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την 1η Στρατιά και τον Δήμο Ελασσόνας για την απόλυτη και αποδοτική αξιοποίηση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας με την οποία επιτεύχθηκε η «εκ βάθρων» ανακαίνιση του Μνημείου καθώς και του εσωτερικού και περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου της Μάχης Σαρανταπόρου, στο Σαραντάπορο.

Ένας χώρος εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας, των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και του διερχόμενου ταξιδιώτη. Αξίζει να τον επισκεφθούν όλοι οι πολίτες και να παρακολουθήσουν διαδραστικά την εξέλιξη της μάχης του Σαρανταπόρου.»