Ενάμιση χρόνο μετά την 3η Μαρτίου 2021 και τον καταστροφικό σεισμό, εξήντα τρεις (63) οικογένειες στο Δαμάσι, εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Δαμασίου κ. Κυρατζή εξήντα τρεις οικογένειες πέρασαν ήδη ένα χειμώνα σε κοντέινερ και, ως όλα δείχνουν, θα περάσουν και δεύτερο.

Ο κ. Κυρατζής μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο», εξήγησε ότι μέχρι σήμερα γκρεμίστηκαν μόνο τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή κατεδαφιστέα. «Εκτιμούμε ότι θα αποκατασταθούμε, στην καλύτερη περίπτωση, σε μία πενταετία», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Δαμασίου.

Επίσης, μέχρι σήμερα αποζημιώθηκαν όλοι οι κάτοικοι με το επίδομα των 600 ευρώ μετά τον σεισμό. Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση για τις οικοσκευές, ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Από τους 130 δικαιούχους έλαβαν αποζημίωση για οικοσκευές μόνο οι 30. Οι υπόλοιποι 100 προχώρησαν σε αγωγή στο δήμο Τυρνάβου, διότι δεν έλαβαν την αποζημίωση για τις οικοσκευές.Ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κυρατζή είναι ότι τον Μάρτιο του 2021, που έγινε ο σεισμός ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθεί στους κατοίκους ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα με τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν.

«Μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια» – σημείωσε ο ίδιος – «και τον σεισμό της Κρήτης, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν 20.000 ευρώ στους λογαριασμούς όσων των σπίτι χαρακτηρίστηκε «κόκκινο», δηλαδή κατεδαφιστέο. Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 14.000 ευρώ, ποσό που προοφανώς δεν επαρκεί, ενώ σε εκείνους που το σπίτι χαρακτηρίστηκε «κίτρινο», που μπορεί δηλαδή να επισκευαστεί κατέθεσαν 8.000 ευρώ. Με το που θα δοθεί έγκριση για οικοδομική άδεια θα πιστωθεί το 80% του κόστους. Ωστόσο, ούτε έγκριση για οικοδομικές άδειες δόθηκε και γενικώς είμαστε μπλεγμένοι σε μία απίστευτη γραφειοκρατία, οπότε θα περάσουν τον καύσωνα στα κοντέινερ και ως όλα δείχνουν και τον προσεχή δύσκολο χειμώνα».

ertnews.gr