Στην Ημερίδα για το έτος Βιώσιμης Ορεινής Ανάπτυξης 2022 και τη Διεθνή Ημέρα Βουνού, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας & Δια βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΑΕΝΟΛ ΑΕ, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η Λαρισαία Βουλευτής, μετά το πέρας της εκδήλωσης, υπογράμμισε τα εξής:
«Με ξεχωριστή χαρά βρέθηκα σήμερα στην Ελασσόνα για να εγκαινιάσουμε έναν όμορφο νέο χώρο προβολής του τοπικού πολιτισμού, ενώ παρακολούθησα και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα, καθώς είχε ως κεντρικό αντικείμενο τα θέματα της ορεινότητας. Τα βουνά κατέχουν προνομιακή θέση στην καρδιά και το μυαλό όλων των Θεσσαλών, που ανατραφήκαμε ανάμεσα στα δυο ψηλά βουνά μας, τον Όλυμπο των Θεών και τον μαγευτικό Κίσσαβο.

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία,το έτος Βιώσιμης Ορεινής Ανάπτυξης 2022 και η Διεθνής Ημέρα Βουνού, λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρέπει να λησμονούμε στιγμή τα πολύπλευρα προβλήματα που ταλανίζουν όσους διαβιούν σε ορεινές Κοινότητες. Τους συνανθρώπους μας, που δεν εγκατέλειψαν τα ορεινά χώματα των προγόνων τους, αποφασίζοντας να παραμείνουν και να δημιουργήσουν εκεί. Αλλά και τους συμπολίτες μας, που είπαν όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, διαλέγοντας μια ζωή στη φύση. Μια ζωή που μόνο εύκολη δεν είναι, ιδίως όταν στις οικογένειες υπάρχουν μικρά παιδιά, αλλά συγγενείς τρίτης ηλικίας. Οι ελλιπείς υποδομές, η απόσταση από αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, η εγκατάλειψη από την Πολιτεία σε πλείστες όσες παραμέτρους της καθημερινότητάς τους, είναι ζητήματα που δεν πρέπει να κρύβονται “κάτω από το χαλί”, αλλά να αναδεικνύονται στο δημόσιο διάλογο.
Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών βιώνουν ακόμα πιο βαριά τα “χτυπήματα” της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, λόγω των αυξημένων αναγκών για θέρμανση, αλλά και για τις καθημερινές οδικές μετακινήσεις από και προς τα αστικά κέντρα.
Τα Βουνά μας σήμερα πλήττονται από την κλιματική κρίση. Η ασέβεια προς το φυσικό περιβάλλον έχει προκαλέσει ανίατες “πληγές” στη χλωρίδα και την πανίδα, που θέτουν σε κίνδυνο τον ορεινό πλούτο της πατρίδας μας, και του πλανήτη γενικότερα.

 

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά θέτουμε τη ρήτρα ορεινότητας, όπως άλλωστε και νησιωτικότητας, στο σχεδιασμό κάθε προγραμματικής θέσης και λύσης που προτείνουμε. Αυτό επιτάσσει, άλλωστε το Σύνταγμα, όπου στο Άρθρο 106 λαμβάνει ειδική μέριμνα για τις ορεινές περιοχές,συνταγματική διάταξη που η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει.
Δεδομένων των ανωτέρω, δεν μπορώ παρά να δώσω θερμά συγχαρητήρια στο Δήμο Ελασσόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στηνΑΕΝΟΛ Α.Ε. για τη διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, αλλά και για τις άοκνες προσπάθειες όλων των φορέων μας να αναδείξουν όλα τα πλεονεκτήματα της Ελασσόνας, που είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι και απαιτεί εθνικό σχέδιο ανάπτυξής της και αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Επιπλέον, εύχομαι ο νέος χώρος προβολής Τοπικού Πολιτισμού, το “αναβαπτισμένο” Δημοτικό Ωδείο Ελασσόνας, να αποτελέσει έναν πρωταγωνιστικό“ πυλώνα” που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια όλων μας, για την πολιτιστική αναβάθμισητου Τόπου μας.»