Στις αλλαγές που προανήγγειλε η Κυβέρνηση στο ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αναφέρθηκε με δημόσια δήλωσή τηςη Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας ειδικότερα τα εξής:

«Μετά την ηχηρή αποδοκιμασία που εισέπραξε η Κυβέρνηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, χρησιμοποιεί επικοινωνιακά το σοβαρό θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, προσπαθώντας να επιρρίψει στο ΑΣΕΠ τις ευθύνες για την κακή λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Η χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, που υποτίθεται ότι είχε ως στόχο την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο, κατέληξε σε ανακοινώσεις για τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα δικαιολογητικών, με σκέψεις ακόμα και για δημιουργία άλλου φορέα – και όχι του ΑΣΕΠ- που θα διαχειρίζεται τις προσλήψεις. Καμία αναφορά δεν υπήρξε ωστόσο, στην ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία του ΑΣΕΠ, το οποίο η Κυβέρνηση έσπευσε να στοχοποιήσει για τις καθυστερήσεις των διορισμών.

Είναι προφανές ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξή του σε “κακή λειτουργία και απογοητευτικούς ρυθμούς του ΑΣΕΠ”, χωρίς μάλιστα να του έχει τεθεί καν σχετικό ερώτημα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και εντάσσεται στην προσπάθεια απαξίωσης του ΑΣΕΠ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, με τελικό στόχο την παράκαμψή του. Του ΑΣΕΠ που διαρκώς επιφορτίζεται με νέες αρμοδιότητες, ενώ η Κυβέρνηση δεν πράττει το παραμικρό για την ενίσχυση και αναδιοργάνωσή του.

Άλλωστε, χαρακτηριστικό της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας για το ΑΣΕΠ, είναι ότι ακόμα και ο νόμος για τις προσλήψεις που η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το 2021, έχει υποστεί έκτοτε 30 τροποποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, χωρίς ορατότητα επικείμενου διορισμού.

Το ΑΣΕΠ επιτελεί ρόλο εγγυητή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις και κρίσεις του Δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που ίδρυσε το ΑΣΕΠ και φρόντισε για τη θεσμική θωράκισή του, στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το αδιάβλητο των διαδικασιών και την εμπιστοσύνη των πολιτών».