Και τελικά όλες αυτές οι εφαρμογές γνωριμιών μας έφεραν πιο κοντά ή μας απομάκρυναν περισσότερο;

Ο διαδικτυακός κόσμος -στον οποίο σήμερα ζούμε κατά κόρον- έχει γεμίσει τελευταία με ιστορίες γυναικών που δηλώνουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους για τον κόσμο των γνωριμιών και τις προοπτικές των σχέσεων. Πολλές, μάλιστα, παρουσιάζονται πρόθυμες να εγκαταλείψουν εντελώς το σεξ και την αγάπη, ή έστω να παραιτηθούν από μια σειρά κακών ραντεβού και ανεκπλήρωτων επαφών. Τα viral βίντεο του TikTok δείχνουν γυναίκες να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη δυσκολία να γνωρίσουν κάποιον, με την αποχή να γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία. Αντιλαμβανόμενες την τάση, οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν ξεκινήσει εκστρατείες που προτρέπουν τις γυναίκες να μην τα παρατήσουν. Τα πρόσφατα διαφημιστικά σήματα του Bumble περιλάμβαναν μηνύματα όπως: «Ξέρεις πολύ καλά ότι η αποχή δεν είναι η λύση» και «Δεν πρέπει να εγκαταλείψεις τα ραντεβού». Οι αντιδράσεις για τις διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γρήγορες: Οι εφαρμογές μας κατηγορούν επειδή δεν θέλουμε πλέον να ανεχόμαστε τις συνθήκες που οι ίδιες δημιούργησαν;

Παρά τη δικαιολογημένη απογοήτευση, υπάρχει μια δόση αλήθειας στο μήνυμα της Bumble. Γιατί, όσο δύσκολες κι αν μοιάζουν σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την αγάπη;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ραντεβού έχουν γίνει πιο δύσκολα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Ενδεικτική είναι μια πρόσφατη μελέτη του Tinder σε 8.000 στρέιτ άνδρες και γυναίκες, η οποία διαπίστωσε ότι το 91% των ανδρών και το 94% των γυναικών πιστεύουν ότι τα ραντεβού είναι πιο δύσκολα τώρα απ’ ό,τι το 2020. Η άνοδος των εφαρμογών γνωριμιών, η οποία αρχικά θεωρήθηκε ως ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος για γνωριμίες, έχει οδηγήσει τελικά σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή ακατάλληλων συνδέσεων. Οι αλλαγές στον αλγόριθμο και ο συνδρομητικός χαρακτήρας έχουν καταστήσει αυτές τις εφαρμογές πιο δύσχρηστες.

«Τα ραντεβού χρειάζονται περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι παλιά», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Alyse Freda-Colon. Δεν είναι απλώς ότι η διαχείριση των εφαρμογών, των ταιριασμάτων και των ίδιων των μηνυμάτων ισοδυναμεί πρακτικά με εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά ότι οι εφαρμογές έχουν εξαλείψει όλο το μυστήριο από τις γνωριμίες, με τρόπο που τις κάνει να μοιάζουν πιο πολύ με δουλειά. «Υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια εστίαση στο online dating», λέει η ίδια. «Στο παρελθόν, ίσως συναντούσες κάποιον τυχαία, αλλά με το online dating, δεν υπάρχει “τυχαία”, είτε δουλεύεις για να ταιριάξεις με κάποιον είτε όχι».

Πέρα, όμως, από αυτό, οι εφαρμογές έχουν επίσης αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε στην πραγματική ζωή. Τώρα που οι εφαρμογές γνωριμιών είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι singles βρίσκουν ο ένας τον άλλον, μια προσέγγιση εκτός σύνδεσης είναι ασυνήθιστη και το να βρεις το κουράγιο να το κάνεις είναι όλο και πιο δύσκολο. Συναντάς κάποιον και είναι πιο πιθανό να τον αναζητήσεις στα social media, παρά να του μιλήσεις δια ζώσης.

Ωστόσο, δεν περνούν όλοι άσχημα, ακόμα κι αν αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, τόσο στο διαδίκτυο, όσο κι εκτός. Ακόμα κι αυτή η καταθλιπτική έρευνα του Tinder δείχνει ότι κάποιοι είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι: Το 69% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι άνδρες στο Tinder αναζητούν μόνο περιστασιακές επαφές, ενώ μόνο το 29% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αυτό είναι που θέλουν.

Κι έπειτα, λέμε ότι οι σχέσεις σήμερα είναι δύσκολες, αλλά πότε ήταν εύκολες; Πριν τις εφαρμογές, ανησυχούσαμε για άλλα πράγματα, όπως το πότε κάποιος θα μας πάρει τηλέφωνο ή πότε ξέρουμε ότι μια γνωριμία εξελίσσεται σε σχέση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να μας εκθέτουν υπερβολικά σε κακές εμπειρίες, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την πραγματικότητα των σχέσεων.

Επομένως, ίσως δεν έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα των ανθρώπων συνολικά, αλλά μπορεί απλώς οι εφαρμογές γνωριμιών να μας εκθέτουν σε πολλές κακές επαφές. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις να πάρεις απόσταση για λίγο. Για λίγο, όμως, μόνο. Γιατί μερικές κακές εμπειρίες δεν αξίζουν για να πεις ότι εγκαταλείπεις για πάντα την ευκαιρία σου στην αγάπη και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων. Παραιτήσου από τις εφαρμογές αν θέλεις, αλλά όχι από τους ανθρώπους.

Ίσως, τελικά, όλος αυτός ο κυνισμός να σηματοδοτεί απλώς ένα σημείο ρήξης. Φαίνεται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Μπορεί οι εφαρμογές γνωριμιών να προσαρμοστούν ή οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις offline αλληλεπιδράσεις. Ένα είναι το σίγουρο: Πάντα θα βρίσκουμε αποτελεσματικούς τρόπους να διεκδικούμε την αγάπη.

savoirville.gr