Το ΕΠΑΛ Αγιάς υλοποιεί τη δράση «Νοιάζομαι για τον τόπο μου», στο πλαίσιο της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιούχος της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ"» είναι το «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Μια ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ Αγιάς μαζί με τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν αμυγδαλώνες στο Καστρί Αγιάς και παρουσία των παραγωγών, ανάρτησαν κλωβούς παρατήρησης του επιβλαβούς εντόμου ευρύτομου της Αμυγδαλιάς.

Πρόθεση τους είναι να παρακολουθήσουν τις εξόδους των εντόμων στο επόμενο διάστημα και να ενημερώσουν τους παραγωγούς για τον σωστό χρόνο επέμβασης έτσι ώστε να αποφύγουν άκαιρους και άσκοπους ψεκασμούς, πετυχαίνοντας έτσι:

1.τη σωστή αντιμετώπιση των εχθρών

2.τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών

3.τη συμπίεση του κόστους παραγωγής

4.την προστασία του περιβάλλοντος

Στη συνέχεια στο καφενείο του χωριού ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για το Βιολογικό Κύκλο του εντόμου, τις ζημιές που προκαλεί, τον τρόπο παρακολούθησης του και ακολούθησε συζήτηση σε πρακτικά θέματα αντιμετώπισης του.

Τέλος να επισημάνουμε ότι στόχος της όλης δράσης είναι:

Α) Να συμβάλει το σχολείο στη λύση ενός πρακτικού προβλήματος των καλλιεργητών έτσι ώστε να προωθήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας στις δυνατότητες της τεχνικής εκπαίδευσης.

Β) Να καταστήσει φορείς της προστασίας του περιβάλλοντος τους μαθητές, μαθαίνοντας τους, πως πρακτικά στη γεωργική πράξη μπορούν να περιορίσουν τον αριθμό των φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έναν εχθρό, προστατεύοντας έτσι την παραγωγή από ζημιές.