Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα, πραγματοποίησαν οι μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου του 9ου Γυμνασίου Λάρισας με τη συνοδεία-επίβλεψη εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όπου οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν στη «θόλο» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τη διαδραστική παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο της ακμής του.

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης όπου αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου, απαντώντας σε ερωτήματα κατά τη διάρκεια της περιήγησης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη των μαθητών/τριών σε εργαστήριο ρομποτικής όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και με βιωματικό τρόπο συναρμολόγησαν το δικό τους ρομποτικό αυτοκίνητο και το προγραμμάτισαν να εκτελεί εντολές μέσω υπολογιστή.

Επόμενος σταθμός το επιβλητικό κτήριο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στην εκθαμβωτική βιβλιοθήκη και στους εντυπωσιακά προσεγμένους χώρους του. Παιδεία, πολιτισμός και βιωσιμότητα είναι τα τρία κύρια στοιχεία που συνδύασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano σ΄αυτό το υψηλής αισθητικής έργο. Το όλο έργο αποτελεί υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «UNFRIED»στο θέατρο «Νέος Ακάδημος» και να δούνε από κοντά αγαπημένους ηθοποιούς. Ακολούθησε η παρακολούθηση αλλαγής φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και περίπατος στην πλατεία Συντάγματος.

Και η πολύ όμορφη αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη-ξενάγηση στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Καλλιμάρμαρο και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού, και στα μοναδικά μνημεία του 5ου αι. π.Χ που δεσπόζουν στην κορυφή του. Προπύλαια, Ερέχθειο, Παρθενώνας. Όλα μοναδικά έργα αρχιτεκτονικής του μέτρου, της κομψότητας και της τελειότητας.

Οι μαθητές μας βίωσαν πρωτόγνωρες και ξεχωριστές εμπειρίες και αποκόμισαν πολλαπλά οφέλη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης σε χώρους τεχνολογίας και πολιτισμού .

Οι στόχοι, λοιπόν, που είχαν τεθεί από τους διοργανωτές της εκδρομής πραγματώθηκαν πλήρως. Οι μαθητές/τριες είδαν, παρατήρησαν, άκουσαν, έμαθαν, διασκέδασαν, χαλάρωσαν και ξεκουράστηκαν συμβιώνοντας με τους συμμαθητές τους σε μια αλλιώτική και ξεχωριστή γι’ αυτούς εμπειρία στο πλαίσιο της σχολικής τους ζωής. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν έστω και για λίγο τον ρυθμό ζωής μιας μεγαλούπολης.