Έρευνα και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις και τις πηγές της Θεσσαλίας, ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας από κοινού με τον ΕΟΔΥ, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Χ Χατζηχριστοδούλου.
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κουρέτας στη Θεσσαλία υπάρχουν 778 γεωτρήσεις και 772 πηγές και οι πρώτοι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι ο δήμος Αγιάς με,40 γεωτρήσεις, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με 33 και ο Δήμος Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις.
Σαλμονέλα σε μια γεώτρηση
Στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μικροβίου της σαλμονέλας σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις της περιοχής όπου και συνεχίζονται οι έλεγχοι ενώ σε ότι αφορά τις άλλες δυο, η μια γεώτρηση βρέθηκε καθαρή και στην άλλη εντοπίστηκαν μικροβιακοί δείκτες
Σε ύφεση τα κρούσματα ​
Αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων η κατάσταση είναι σε ύφεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ μέχρι χθες έχουν καταγραφεί συνολικά 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη.
Αναφορικά με τα αιτία της μόλυνσης των δεξαμενών ο κύριος Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι παράγοντες που συνετέλεσαν πιθανόν να ήταν η ξηρασία που εμφανίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και οι διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που είχαν ως συνέπεια να μην γίνει σωστά η χλωρίωση του νερού.
Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζήτησαν από τους κάτοικους να μην χρησιμοποιούν το νερό για ανθρώπινη χρήση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών ενώ όπως τονίστηκε είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός του δικτύου και στις αρχές της επομένης εβδομάδας θα αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και στις δύο τοπικές κοινότητες. Τέλος ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικοί οι τακτικοί έλεγχοι από τους δήμους για τέτοιου είδους μικροβιακά φορτία, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.