Νέα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος «επεκτείνεται» σε όλο και περισσότερες περιοχές στη χώρα μας, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις αρχές της φετινής περιόδου επιτήρησης έως και χθες το μεσημέρι είχαν διαγνωστεί στην Ελλάδα συνολικά 21 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα δέκα την τελευταία εβδομάδα. Εχουν δε καταγραφεί τρεις θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Ενας θάνατος δηλώθηκε την τελευταία εβδομάδα. Και στις τρεις περιπτώσεις θανάτου οι ασθενείς ήταν ηλικίας άνω των 78 ετών. Νοσηλευόμενοι παρέμεναν χθες έξι ασθενείς, οι δύο εκ των οποίων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενα στα τέσσερα περιστατικά που έχει διαγνωσθεί στη χώρα μας μολύνθηκε στον Δήμο Καρδίτσας (πέντε ασθενείς).

Σε «συναγερμό» για τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν τεθεί πλέον 19 δήμοι ανά τη χώρα. Εντεκα είναι οι δήμοι με καταγεγραμμένα περιστατικά –έναντι οκτώ που ήταν έως πριν από μια εβδομάδα– ενώ επιπλέον οκτώ δήμοι, που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου», συνδυάζουν παράγοντες όπως εγγύτητα σε δήμους όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα, διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα ή δεδομένα επιτήρησης σε ζώα στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, περιστατικά έχουν καταγραφεί στους Δήμους Νέστου (Καβάλας), Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Σοφάδων (Καρδίτσας), Λάρισας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα (Θεσσαλονίκης), Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας (Σερρών). «Υψηλού κινδύνου» για την έκθεση στον ιό είναι και οι Δήμοι Σκύδρας (Πέλλα), Αλεξάνδρειας και Ηρωικής Πόλεως Νάουσας (Ημαθία), Κιλελέρ (Λάρισας), Αβδήρων και Τοπείρου (Ξάνθης), καθώς και Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου (Θεσσαλονίκης).

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Ε.Ε. έως και τις 2 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί λοιμώξεις του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ουγγαρία. Μάλιστα στη Γαλλία καταγράφηκε για πρώτη φορά κρούσμα στη νοτιοδυτική επαρχία του Ζιρόντ, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού. Εως και πέρυσι, περιστατικά μόλυνσης από τον ιό σε ανθρώπους είχαν εντοπιστεί μόνον σε νοτιοανατολικές περιοχές της Γαλλίας.

«Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια –σχεδόν– βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, που αναμένει περισσότερα κρούσματα της νόσου το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως σε περισσότερες περιοχές. Ως εκ τούτου, συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια –όχι μόνο στις επηρεαζόμενες ή τις υψηλού κινδύνου περιοχές–, καθώς και την τήρηση μέτρων πρόληψης στο σπίτι, όπως τοποθέτηση σητών σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού, ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών, εντομοαπωθητικών χώρου, αλλά και μείωση των σημείων όπου τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους (απομάκρυνση στάσιμων νερών από λεκάνες, βάζα, κουβάδες, πιατάκια γλαστρών κ.ά.), κούρεμα του γρασιδιού.

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι πέρυσι (η δεύτερη χειρότερη από άποψη αριθμού κρουσμάτων χρονιά στη χώρα μας από το 2010, όταν και η νόσος «εγκαταστάθηκε», έως σήμερα), περισσότερα από τα μισά περιστατικά (160 από τα 286) αφορούσαν άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

kathimerini.gr