Αυτοψίες σε καλλιέργειες και κτηριακές υποδομές διενεργούνται στην Θεσσαλία, την ώρα που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία ανέρχονται – με τους έως τώρα υπολογισμούς- σε 1 εκατομμύριο στρέμματα.
Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί πλέον σε μια τεράστια λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν εξαφανίσει ολόκληρες κοινότητες και καλλιεργήσιμα εδάφη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.
Από τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου υπολογίζεται, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όταν θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της ζημιάς, μετά το τέλος του χειμώνα.
Τα μεικτά κλιμάκια, που αποτελούνται από υπαλλήλους της Περιφέρειας του ΕΛΓΑ και του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) ξεκινούν σήμερα τις αυτοψίες και τους ελέγχους σε πάγια και αποθηκευμένα προϊόντα, όπως φυτώρια, αποθήκες προϊόντων (με σιτηρά, ζωοτροφές, λιπάσματα κ.α.).
Τα μεικτά κλιμάκια που αναμένεται να ενισχυθούν και με κτηνιάτρους είναι:
-12 για Π.Ε. Λάρισας
-8 για Π.Ε. Καρδίτσας
-6 στα Τρίκαλα
-6 στη Μαγνησία.
Μέχρι και αυτή την ώρα έχουν κατατεθεί 13.500 αιτήσεις για ζημιές, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη