Αυτοψία σε καλλιέργειες πυρηνόκαρπων (ροδακινιές και νεκταρινιές) σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν προσβληθεί από ιό, ο οποίος έχει ήδη πλήξει πολλά στρέμματα στο νομό Πέλλας, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Τσέτσιλα.

Πιο συγκεκριμένα, τον κ. Τσέτσιλα συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δρ. Δημήτρης Σταυρίδης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Φυτών-ΠΕ&ΦΕ Αναστασία Σταματοπούλου, ο Προϊστάμενoς του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας Σπύρος Σπυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τυρνάβου Πρωτογενούς Τομέα και Πολιτικής Προστασίας Νίκος Νταλαγιάννης, εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών της περιοχής, γεωπόνοι των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ, καθώς και επαγγελματίες καταστημάτων γεωργικών εφοδίων.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε χωράφια της περιοχής προκειμένου να λάβει γνώση της κατάστασης και κυρίως να διαπιστωθεί αν παρατηρούνται φαινόμενα παραμόρφωσης του καρπού, τα οποία θα καταστήσουν το προϊόν μη εμπορεύσιμο και κατά συνέπεια απώλεια παραγωγής, αλλά και να ελεγχθεί η έκταση της ζημιάς.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΔΑΟ έχει ήδη αποστείλει δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο και αναμένει τα αποτελέσματα, ώστε αν χρειαστεί να δοθούν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση και περιορισμό του φαινομένου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αμπελώνες της περιοχής, οι οποίοι παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα ακαρπίας. Επειδή το πρόβλημα της ακαρπίας εξελίσσεται και σε άλλες καλλιέργειες, θα ακολουθήσουν νέες επισκέψεις από εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πάντα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους παραγωγούς.