Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, για τις επικίνδυνες οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τη χρήση των νερών ύδρευσης στους δήμους της Θεσσαλίας, αναφέροντας τα εξής:
"Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ενημέρωσε σε ποιους δήμους της Θεσσαλίας το νερό «κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση» και σε ποιους όχι.
Οι οδηγίες για την ασφαλή, υποτίθεται, ανθρώπινη χρήση του νερού, κατάλληλου και ακατάλληλου, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, παραβλέποντας ότι αποτελούν οδηγίες χωρίς αντίκρυσμα, αφού λόγω καταστροφής της οικοσκευής στα πλημμυρισμένα χωριά, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα βρασμού.
Όπως ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, “το νερό που κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, είναι πόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπάνιο, μαγείρεμα, βούρτσισμα δοντιών. Ως προς το νερό που κρίνεται ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των αυλών. Εφόσον κάποιος επιθυμεί να μαγειρέψει, να πλύνει λαχανικά ή να κάνει μπάνιο με αυτό το νερό, πρέπει να το βράσει στους 100 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά και έπειτα να το αφήσει να κρυώσει..”
Σημειώνουμε αρχικά ότι δεν αναφέρεται στην πιο πάνω δήλωση της Αν. Υπουργού με ποια στοιχεία αναλύσεων κρίθηκε η καταλληλότητα των νερών.
Το άρθρο 4 («Γενικές υποχρεώσεις») της σχετικής ΚΥΑ 67322/2017 (ΦΕΚ 3282/Β/17) ορίζει με σαφήνεια ότι:
«1. … Για τους σκοπούς των ελαχίστων απαιτήσεων της παρούσας Υγειονομικής Διάταξης, το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης είναι υγιεινό και καθαρό εφόσον:
α) είναι απαλλαγμένο μικροοργανισμών και παρασίτων, και οποιωνδήποτε ουσιών, σε αριθμούς και συγκεντρώσεις, που αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και
β) πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του Παραρτήματος Ι μέρη Α και Β, …».
Επίσης, το άρθρο 5 («Ποιοτικές προδιαγραφές») ορίζει:
«Οι τιμές των παραμέτρων του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθορίζονται στο Παράρτημα Ι.
Ειδικότερα όσον αφορά στις παραμέτρους του Παραρτήματος Ι μέρος Γ, οι τιμές αυτές καθορίζονται μόνον για λόγους παρακολούθησης και για την τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 8.».
Τίθενται επομένως τα παρακάτω δύο ερωτήματα ως προς τα νερά που κρίθηκαν «κατάλληλα» για ανθρώπινη χρήση:
- Οι σχετικές δειγματοληψίες έγιναν από ανεξάρτητο, πιστοποιημένο κατά ISO φορέα ή/και εργαστήριο ή από τον οικείο φορέα υδροδότησης;
- Οι σχετικές αναλύσεις περιλαμβάνουν όλες τις παραμέτρους του Μέρους Α (αφορά σε 2 «Μικροβιολογικές παραμέτρους») και του Μέρους Β (αφορά σε 26 «Χημικές παραμέτρους», που είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες) του Παραρτήματος Ι, όπως ορίζεται στα πιο πάνω άρθρα 4 και 5 της μνημονευθείσας ΚΥΑ; Ή μήπως περιορίστηκαν στις «Ενδεικτικές παραμέτρους» του Μέρους Γ, οπότε καταρρίπτεται κάθε ισχυρισμός για δήθεν «καταλληλότητά» τους;
Ως προς τα νερά που κρίθηκαν «ακατάλληλα» για ανθρώπινη χρήση θεωρούμε επικίνδυνη την παραπάνω οδηγία της Αν. Υπουργού, εφόσον σωστά αποδόθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, για τους παρακάτω λόγους:
(α) Είναι υγειονομικά απαράδεκτη η χρήση νερών μολυσμένων με παθογόνους μικροοργανισμούς ή/και ρυπασμένων με επικίνδυνες χημικές ουσίες για πλύσιμο αύλιων χώρων κατοικιών, με συχνή την ανθρώπινη παρουσία.
(β) Ο βρασμός του ακατάλληλου νερού όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αυξάνει τις συγκεντρώσεις στο νερό των επικίνδυνων χημικών ρύπων και τη θολότητά του, λόγω της εξάτμισης μιας ποσότητάς του κατά το βρασμό.
(γ) Ο βρασμός του νερού στους «100 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά» δεν καταστρέφει το σύνολο των παθογόνων παραγόντων, σύμφωνα με σχετικές δημοσιεύσεις, όπως:
- «Το απλό βράσιμο του νερού για 10-30 λεπτά σκοτώνει τις περισσότερες φυτικές μορφές βακτηρίων αλλά όχι τα βακτηριακά σπόρια.
Η έκθεση υλικών σε βραστό νερό για 30 λεπτά [σ.σ.: και όχι για 3 μόνο λεπτά] σκοτώνει τα περισσότερα παθογόνα που δεν σχηματίζουν σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών ειδών, όπως ο βάκιλος της φυματίωσης και οι σταφυλόκοκκοι.
Δεδομένου ότι το βράσιμο μόνο μία φορά στους 100°C δεν σκοτώνει όλα τα σπόρια, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστείρωση αλλά μόνο για απολύμανση». [1]
Επιπρόσθετα των παραπάνω σημειώνουμε ότι από το φετινό Μάη ισχύει η νέα ΚΥΑ 27829/2023 (ΦΕΚ 3525 Β’/25.5.2023) για την «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», σε αντικατάσταση της προαναφερθείσας ΚΥΑ του 2017. Στο Μέρος Β του Παραρτήματος Ι οι προς έλεγχο χημικές παράμετροι έχουν αυξηθεί κατά 8 και τα όρια κάποιων παραμέτρων έχουν γίνει πιο αυστηρά, με το περιβόητο, πάντως, εξασθενές χρώμιο, ενσωματωμένο τεχνηέντως στο (ολικό) χρώμιο, να παραμένει κοντά στο φονικό όριο των 50 μg/l μέχρι το Γενάρη του 2036!
Αλλά και με τη νέα ΚΥΑ τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις «αρμόδιες Αρχές» του αστικού κράτους, μαζί και τις δημοτικές και περιφερειακές Διοικήσεις, θα εξακολουθήσει να τον έχει η ζυγαριά του κόστους – οφέλους. Λόγο, που μόνο η οργανωμένη αγωνιστική διεκδίκηση του εργατικού – λαϊκού παράγοντα μπορεί να αμφισβητήσει με θετικά αποτελέσματα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να ελεγχθεί με αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις η ποιότητα των νερών ύδρευσης όλων των δήμων της Θεσσαλίας σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους των Μερών Α και Β του Παραρτήματος Ι της ισχύουσας ΚΥΑ.
- Nα καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για ανθρώπινη χρήση όλων των δήμων της Θεσσαλίας χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέχρι την οριστική και ασφαλή κατά περίπτωση εξασφάλιση υγιούς νερού ύδρευσης.
Επιπλέον καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα σχετικά έγγραφα (Δελτία Αναλύσεων και άλλα) που έχει στη διάθεση το Υπουργείο, με βάση τα οποία η Αναπληρώτρια Υπουργός προχώρησε στις παραπάνω οδηγίες για τη χρήση των «κατάλληλων» και ακατάλληλων νερών στους δήμους της Θεσσαλίας".