Η Καθαρά Δευτέρα φτάνει και το σαρακοστιανό τραπέζι έχει την τιμητική του. Ένα από τα βασικά εδέσματα είναι η παραδοσιακή λαγάνα.

Με χαλβά ή ταραμοσαλάτα, με θαλασσινά όπως τηγανητά καλαμαράκια ή χταποδάκι, η λαγάνα πάει με όλα και δεν λείπει από κανένα σπίτι.

Αν φέτος θέλεις να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα, σου βρήκαμε την τέλεια και κυρίως την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για λαγάνα από τον dimitriosmakriniotis.gr.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τα υλικά που ήδη έχεις στο ντουλάπι σου αλλά και πώς θα την φτιάξεις.

Θα βγει αφράτη και πεντανόστιμη και με λίγο κόστος ενώ δεν θα χρειαστείς μίξερ!

Υλικά συνταγής για σπιτική λαγάνα

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (αν δεν έχεις αλεύρι για ζυμωτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσεις συνολικά 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

250 ml νερό

10 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

30 ml ελαιόλαδο ή ταχίνι

6 γρ. μαγιά ξηρή

Υλικά για την επικάλυψη

50 ml νερό

5 γρ. ζάχαρη

Σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής για σπιτική λαγάνα

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μας (το νερό πρέπει να είναι χλιαρό) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνει σφιχτό ζυμάρι.
Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Αφού περάσει μια ώρα, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας και σε πάχος περίπου 1 εκατοστό.
Αμέσως μετά, τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.

Αφού περάσει η μισή ώρα και έχει φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μας του κάνουμε με τα δάχτυλα μας ακαθόριστες λακκούβες σε όλη την επιφάνεια του.
Στη συνέχεια, σε ένα ποτήρι, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα, με ένα πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και αμέσως μετά την πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.