Το ασυνήθιστα υψηλό ύψος βροχόπτωσης στην Λάρισα, την περασμένη Παρασκευή, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, οι οποίοι μιλούν για σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Οι πληγέντες αγρότες βλέπουν ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα καλύπτουν την οικονομική απώλεια από την καταστροφή της παραγωγής τους εξαιτίας των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής. Μιλάμε για ζημιά στο 30% της παραγωγής που δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του «ΘΕΣΤΟ», Χρήστος Σουλιώτης, «ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας με βάση τις μέσες τιμές των δύο προηγούμενων ετών. Βέβαια οι φετινές τιμές δεν έχουν καμιά σχέση με τις τιμές που είχαμε στο παρελθόν.

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια με πολλά προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Είχαμε χαλαζοπτώσεις και μεγάλες βροχοπτώσεις. Τώρα ήρθε και η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής (2/9) που οι ντομάτες βούλιαξαν στα χωράφια (85-90 χιλιοστά νερού). Υπάρχει πρόβλημα μείωσης της παραγωγής το οποίο αντιμετωπίζουν και οι βιομηχανίες τοματοπολτού.

Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1,40 έως 1,45 ευρώ το κιλό που είναι σε υψηλά επίπεδα. Βέβαια είχαμε και αύξηση του κόστους παραγωγής. Ήδη η βιομηχανική ντομάτα είχε μεγάλο κόστος καλλιέργειας το οποίο αυξήθηκε τώρα ακόμη πιο πολύ.

Θα πρέπει να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις ζημιάς. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος για να γίνουν οι αναγγελίες ζημιάς. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε να βγουν γρήγορα τα πορίσματα. Θα πρέπει όμως να αλλάξει ο Κανονισμός Ασφάλισης και οι συντελεστές αποζημίωσης στην καλλιέργεια να αυξηθούν για να υπάρξουν πιο δίκαιες αποζημιώσεις».

agrotypos.gr