Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 2ήμερο Ενημερωτικό –Βιωματικό Εξειδικευμένο Εργαστήριο με τα τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά», διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2023 , με δωρεάν συμμετοχή και με αντικείμενο τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά αγαθά.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και είχε την ευθύνη διοργάνωσης του παραπάνω 2ήμερου Ενημερωτικού –Βιωματικού Σεμιναρίου, που μετέφερε συμπυκνωμένη γνώση υψηλών τεχνολογιών σε επιστήμονες του Πολιτισμού, που ασχολούνται με τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι άλλοι εταίροι του καινοτόμου Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη» είναι η ΑΜΚΕ «Πήλιον Όρος» (Δικαιούχος και Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη
Στο Εργαστήριο συμμετείχαν επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων : Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί, Πληροφορικοί, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες, Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α‘ και Β’ Βαθμού, υπεύθυνοι δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών μουσείων, Ιερών Μητροπόλεων, περιβαλλοντολόγοι, επαγγελματίες του πολιτισμού, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αρχαιολογίας , ιστορίας, περιβάλλοντος κ.ά. και οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σδρόλια Σταυρούλα και τα στελέχη της (κ.κ. Νάκου Σταυρούλα και Τούλη Βασιλική), για την υποστήριξη τέτοιων, υψηλού επιπέδου, γεγονότων, καθιστώντας το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ως έναν εμβληματικό χώρο, όπου παράγεται γνώση, έρευνα και εκπαίδευση, δημιουργώντας τους επιστήμονες του αύριο.
Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο και ήταν δράση εφαρμογής πεδίου, στην οποία έγινε επίδειξη και χρήση των φασματικών μη καταστρεπτικών τεχνικών Raman και XRF, με παρουσίαση των μετρήσεων και ταυτοποιήσεων των χρωστικών και προσδιορισμός φθοράς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .
Υπεύθυνος για την εκπαίδευση:Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.),Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης
Συγκεκριμένα η εκπαίδευση αφορούσε τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
1. Πολυφασματικές Κάμερες σε Έργα Τέχνης
2. Τρισδιάστατη Απεικόνιση και Τρισδιάστατη Εκτύπωση τεχνέργων
3. Χρήση φασματοσκοπίας Raman και φασματοσκοπίας XRFστη μελέτη εικόνων και τέλος
4. Eργαστήριο 3D Scanning και 3D Printing
Εξοπλισμός Εργαστηρίου: Διατέθηκε για την εκπαίδευση εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)
Το Εργαστήριο αυτό εντάσσεται στη Δράση 6 , έχει τίτλο: «Οργάνωση ενημερωτικών – βιωματικών εργαστηρίων για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά αγαθά» και εντάσσεται στο έργο «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Στο μικροσκόπιο οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά Αγαθά
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού ( One Europe Foundation) επισημαίνει ότι : “To Έργο έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.
Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους, γεγονός που απασχολεί έντονα το Πράσινο Ταμείο.
Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στο σύνολό τους, τα εργαστήρια εστιάζουν στον τρόπο χρήσης των συσκευών, απαντώντας ταυτόχρονα σε ερωτήματα των αρχαιολόγων, των συντηρητών, των μουσειολόγων, των περιβαλλοντολόγων και εν γένει των επαγγελματιών του χώρου”.
Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας-Διαχρονικό Μουσείο (προϊσταμένη η κ. Σδρόλια Σταυρούλα) και την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PlaTTO του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όλες οι λεπτομέρειες του Έργου στην επίσημη ιστοσελίδα https://klimatiki-mnimosini.gr/