Οταν ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε να ζήσει την πρώτη προπονητική του εμπειρία εκτός Ισπανίας, τόλμησε να αναλάβει μια ιδιαίτερη και πολύ δύσκολη ομάδα όπως η Ρόμα, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.
Ο Ισπανός προπονητής δεν εξάντλησε ποτέ το συμβόλαιο, αφού αποχώρησε μετά από μόλις μία σεζόν, αποτυγχάνοντας να βγάλει τους «τζιαλορόσι» στην Ευρώπη και έχοντας αρκετά προβλήματα με τον αρχηγό και ζωντανό θρύλο της ομάδας, Φραντσέσκο Τότι.
Με τον υπαρχηγό και σημαία επίσης του συλλόγου, Ντανιέλε ντε Ρόσι, αντίθετα, η σχέση του «Λούτσο» ήταν πολύ καλύτερη, όπως προέκυψε και από το μήνυμα συμπαράστασης που του έστειλε για την απόλυσή του από τη Ρόμα. Ομοιοπαθής, βλέπετε…
«Η ζωή του προπονητή είναι πάντα δύσκολη. Στέλνω στον αγαπητό Ντανιέλε μια μεγάλη αγκαλιά. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής», είπε ο τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος εμφανίστηκε και αυτός έκπληκτος με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Πριν από έξι μήνες, βλέπετε, ο Ντε Ρόσι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ως επιβράβευση για το γεγονός ότι πήρε την ομάδα σε δύσκολη κατάσταση, μετά την απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο, και την κράτησε σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Το κάκιστο ξεκίνημα στη φετινή Serie A, όμως, αποτέλεσε την αφορμή για την απόλυσή του. Η αιτία φαίνεται πως ήταν οι τεταμένες σχέσεις του με την εκτελεστική διευθύντρια του συλλόγου, Λίνα Σουλούκου.
Η Ελληνίδα παράγοντας φέρεται να είχε τον τελευταίο λόγο και, με τη στήριξη της ιδιοκτήτριας οικογένειας του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού Νταν Φρίντκιν, να πήρε την απόφαση για τη λήξη της συνεργασίας με τον «DDR».
Αυτό το διαζύγιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φιλάθλων, πολλοί εκ των οποίων διαφωνούν με τον τρόπο διαχείρισης του συλλόγου από τη Σουλούκου, η οποία από το 2018 έως το 2022 ήταν γενική διευθύντρια στον Ολυμπιακό, όπου έφτασε μετά από μια δικηγορική καριέρα που ήταν πάντα συνδεδεμένη με τον αθλητισμό.
Κόρη του παλιού τερματοφύλακα και μετέπειτα προπονητή Σωτήρη Σουλούκου, ασχολήθηκε με το βόλεϊ (έφτασε μέχρι την Εθνική Νεανίδων) και στη συνέχεια, ως νομικός, απέκτησε ειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο (με μεταπτυχιακό στη Μαδρίτη), συνεργαζόμενη με αθλητές και προπονητές.
Το 2017 ίδρυσε ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο με την αδελφή της Ασπα, η οποία βεβαίως το πήρε επάνω της όταν η Λίνα ασχολήθηκε ενεργά με τον παραγοντισμό. Διορίστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, υπήρξε τακτικό μέλος στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και, εδώ και έξι χρόνια, θεωρείται μία από τις πλέον επιδραστικές γυναίκες στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
«Τι κάνεις εδώ τέλος πάντων; Θα έπρεπε να είσαι στην κουζίνα σου να φτιάχνεις μουσακά για τα παιδιά σου», της είχε πει κάποτε απαξιωτικά ένας γνωστός Ελληνας παράγοντας που ασχολείται και με τα κοινά της πόλης του, προσβολή που δεν την πτόησε, αλλά την πείσμωσε ακόμα περισσότερο για να συνδυάσει με επιτυχία την καριέρα στο ποδόσφαιρο και την ιδιότητα της μητέρας στην οικογενειακή ζωή της.
Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Club Association (ECA), όπου παραμένει μέχρι και σήμερα μέλος του ΔΣ της, διαπιστώνει εκ των έσω ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι ακόμα περιορισμένος.
«Στην αρχή ήταν μεγάλη δοκιμασία. Είναι δύσκολο να πείσεις τον ποδοσφαιρικό κόσμο να εμπιστευτεί ένα θηλυκό εκτελεστικό στέλεχος», θυμάται για τα πρώτα βήματά της στον Ολυμπιακό, ο οποίος αποδείχθηκε κάτι σαν το «αγροτικό» της προτού αφήσει το λιμάνι του Πειραιά για τη Ρώμη.
Στην Αιώνια Πόλη, η Λίνα Σουλούκου έχει μεγάλα σχέδια για να δει τη Ρόμα στην πρώτη γραμμή. Να τη δει να διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε μόλις για τρίτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά το μακρινό 2001, όταν η 18χρονη τότε Σουλούκου (γεννηθείσα στην Λάρισα το 1983) τελείωνε το σχολείο και ξεκινούσε τις σπουδές της.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε τη Ρόμα στην κορυφή του ιταλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», επισημαίνει, διαπιστώνοντας ότι η πράξη είναι σαφώς πιο απαιτητική και δύσκολη από τη θεωρία, αφού η ομάδα δεν καταφέρνει να κάνει το step up, παρότι πριν από τρία χρόνια κατέκτησε το Europa Conference League με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο, στη συνέχεια έφτασε στον τελικό του Europa League και φέτος επένδυσε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές.
Οπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο που έχει δύναμη στα χέρια του, έτσι και η Σουλούκου έχει περισσότερους εχθρούς απ’ ό,τι φίλους. Στη Ρόμα, όπου έφτασε τον Απρίλιο του 2023, της καταλογίζουν εμμονή με την εξουσία και ότι δεν διαχειρίζεται σωστά τις σχέσεις με τους μεγάλους του ιταλικού ποδοσφαίρου (Γιουβέντους, Ιντερ, Μίλαν).
Η ίδια σιωπά, αλλά ταυτόχρονα τα επεξεργάζεται όλα στο μυαλό της, ώστε να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος της και του συλλόγου, τον οποίο έχει ουσιαστικά εναποθέσει στα χέρια της ο Νταν Φρίντκιν.
«Το να διαχειρίζεσαι όλους αυτούς του κορυφαίους αθλητές, προπονητές και διευθυντές με τα μεγάλα “εγώ” είναι πιο εύκολο όταν έχεις την άνεση να πεις “υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρω και που θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα”», επισημαίνει η σιδηρά κυρία του ιταλικού, και όχι μόνο, ποδοσφαίρου.
«Το πόσα σημαίνει η Ρόμα στην καθημερινότητά των φιλάθλων είναι κάτι που νιώθεις μόνο όταν ζεις σε αυτή τη σπουδαία πόλη», συμπληρώνει για την ξεχωριστή εμπειρία της, η οποία της αποφέρει ετήσιες αποδοχές που φτάνουν τις 800.000 ευρώ ως πάγια αμοιβή για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου (CEO) και επιπλέον 50.000 ευρώ καθαρά για τη θέση της γενικής διευθύντριας.
Το 50% έως 75% των χρημάτων αυτών, βεβαίως, είναι κυμαινόμενες αποδοχές, συνδεόμενες με την επίτευξη ορισμένων στόχων. Ποιοι είναι αυτοί; Η σταδιακή οικονομική εξυγίανση του συλλόγου (σε καλό δρόμο) και η ανέγερση ενός νέου γηπέδου, ώστε η Ρόμα να έχει το δικό της, σύγχρονο σπίτι και να μη μοιράζεται το απαρχαιωμένο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης με τη Λάτσιο.
Εχει βάλει ως στόχο να τα καταφέρει, αποφασισμένη να νικήσει και τον σεξισμό που ακόμα αντιμετωπίζει σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, έστω και αν το ποδόσφαιρο γυναικών έχει τρομερή δυναμική. Η Ρόμα, μάλιστα, κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα πριν από λίγους μήνες.
Ακόμα, πάντως και αν δεν τα καταφέρει, δεν πρόκειται να απογοητευτεί, ούτε να τα παρατήσει. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους επικεφαλής του ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά εξασφάλισε χορηγούς η Σουλούκου στους πρώτους μήνες της παρουσίας της στη Ρώμη. Και, όπως είχε πει ο Κικέρων, ρήτορας και πολιτικός που γεννήθηκε και έδρασε στην «αιώνια πόλη», η ψυχή των πραγμάτων (ή του πολέμου) είναι τα λεφτά.
Αλέξανδρος Λοθάνο (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)