Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GEGS - e guidance stories πραγματοποιήθηκε στη Σαρδηνία της Ιταλίας ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα τις ενεργές πολιτικές που αφορούν στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.
To έργο GeGS εκσυγχρονίζει τις υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης προσφέροντας επαγγελματική ψηφιακή κατάρτιση και εργαλεία βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) για την ηλεκτρονική καθοδήγηση. Το GeGS εισάγει δύο κύρια μέτρα κατάρτισης: ένα διαδραστικό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης για τους επαγγελματίες συμβουλευτικής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση και μια ψηφιακή πλατφόρμα βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη για την παροχή ηλεκτρονικής συμβουλευτικής.
Η συνάντηση εργασίας συγκέντρωσε τους 12 εταίρους του έργου από 6 ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συζητήσουν για την εξέλιξη του έργου. Παρουσιάστηκε ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς και έγινε η στοχοθέτηση της Β’ φάσης.
Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την διάχυση της πληροφορίας σε κάθε χώρα και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνουν ευρύτερα γνωστό στον κόσμο τα αποτελέσματα του προγράμματος.
Τέλος, έγινε ανάλυση από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων τονίζοντας τον ρόλο που παίζει η επαγγελματική συμβουλευτική και η χρηση των ψηφιακών εργαλείων για την βελτιστοποίηση της διασύνδεσης των ανέργων με την αγορά εργασίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποίησε με επιτυχία την Α’ φάση του προγράμματος και εκπαίδευσε ψηφιακά 32 επαγγελματίες της συμβουλευτικής σε 5 τηλεδιασκέψεις, με εξειδικευμένα εργαλεία επαγγελματικής συμβουλευτικής σε 10 μελέτες περίπτωσης που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε 2 ομάδες των 16 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο τέλος έρευνα αξιολόγησης σχετικά με τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να γνωρίζουν οι επαγγελματίες της συμβουλευτικής στην ψηφιακή εποχή όπως χρήση νέων τεχνολογιών, γλωσσική επικοινωνία στην μητρική και ξένη γλώσσα, ενσυναίσθηση, γνώσεις επιχειρηματικότητας, κοινωνική νοημοσύνη, διάθεση για μάθηση κ.α.
Ακολουθεί η Β’ φάση του προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας οι σύμβουλοι θα εκπαιδευτούν πάνω στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, που έχει δημιουργηθεί για την εύρεση εργασίας από ανέργους, καθώς και δημοσιοποίηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις.
Μετά την εκπαίδευσή τους, οι σύμβουλοι θα καθοδηγήσουν ανέργους, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για τους επόμενους 3-6 μήνες, να δημιουργήσουν το βιογραφικό τους και να τους προετοιμάσουν για την αγορά εργασίας μέσα από υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.
Τελικός στόχος είναι να λάβουν δωρεάν αυτή την υπηρεσία συνολικά 300-400 άνεργοι, ηλικίας 18- 39 ετών και να γίνουν χρήστες αυτής της πλατφόρμας για να βρουν μια θέση εργασίας. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε στο Συνέδριο το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Πρωτοβουλιών.
Στόχος τη Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να ενδυναμώσει τις ψηφιακές δεξιότητες, την ψηφιακήεκπαίδευση εργαζόμενων αλλά και ανέργων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών της δια βίου μάθησης.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID19 έχουν προκηρυχτεί αρκετά προγράμματα εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης τα οποία πραγματοποιούνται κυρίως μέσω τηλε-κατάρτισης και τηλε-συμβουλευτικής αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο τηλέφωνο 2413506239, 359.