Η «τσιπουροκατάνυξη»  δεν έχει εποχή, δεν έχει ώρα, ούτε μέρα. Είναι μια συνήθεια με  ευτυχισμένες  στιγμές, με  χαρούμενους  ανθρώπους, μεγάλες απολαύσεις  και ατελείωτα τσουγκρίσματα.  Κρατάει χρόνια αυτή η συνήθεια και το γνωρίζουμε όλοι μας καλά. Και αυτό το Καλοκαίρι τα ζεστά μεσημέρια και τα δροσερά βράδια θα μας βρούνε στα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα με σηκωμένα τα χέρια αποζητώντας το άμεσο γέμισμα του ποτηριού και  τα  πιατάκια με τους  μεζέδες που ταιριάζουν απόλυτα με αγαπημένο μας τσίπουρο. Δεν είναι μια απλή συνήθεια είναι τρόπος ζωής που όσο τα χρόνια φεύγουν τόσο πιο πολύ καθιερώνεται.

Ποιο είναι όμως το τσίπουρο εκείνο που έχει κλέψει τις καρδιές μας; Το τσίπουρο που παίρνει δέκα με τόνο, το  «Δεκαράκι» και συγκεκριμένα το Μοσχάτο Τυρνάβου. Δεσπόζει πάνω στα τραπέζια που περιτριγυρίζονται από χαρούμενες παρέες αποτελώντας εξαιρετική επιλογή αφού όλοι έχουν αγαπήσει αλλά και  εκτιμήσει τον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα. Είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Άλλωστε και αυτό από μόνο του το κάνει μοναδικό ενώ ταυτόχρονα έχει κατακτήσει δικαιωματικά τον χαρακτηρισμό του βασιλιά στην παράδοση αφού η διαδικασία απόσταξής του είναι ολόκληρη τελετουργία  και ο αρωματικός του χαρακτήρας μοναδικός. Τα αρώματα από τα στέμφυλα, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Με την απόσταξη ο αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας εξελίσσεται και ενδυναμώνεται δίνοντας ένα αυθεντικό και ισορροπημένο απόσταγμα με μακρά επίγευση. Παράλληλα, η τέχνη στα «κοψίματα» -δηλαδή ποιο μέρος της καρδιάς του αποστάγματος απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης- τελειοποιεί το προϊόν και δημιουργεί ανώτερης ποιότητας τσίπουρο.

Τώρα που γνωρίζεις όλα τα παραπάνω όταν θα βρεθείς στο ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, θα έχεις σίγουρα μια τεράστια επιθυμία για ένα απολαυστικό δροσερό τσιπουράκι και σε εκείνο το σημείο θα σου τεθεί το δίλλημα ποιο Δεκαράκι να διαλέξεις. Εκτός από το Μοσχάτο, το «Δεκαράκι» μας συστήνει τη Μαλαγουζιά και τον Ροδίτης. Τσίπουρα για κάθε γούστο και περίσταση από το Δεκαράκι, όπου με κάθε άνοιγμα της φιάλης, το άρωμα του συγκεκριμένου  σταφυλιού σε συνεπαίρνει, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος σε προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει. Στην υγειά σας!