«Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα», τονίζει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Θωμάς Παπαλιάγκας.
Αναλυτικότερα η δήλωσή του:
«Η 22 Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. σαν παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.
Σύμφωνα με τη UNICEF, το 2023, καθημερινά, πάνω από 1.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που τους προκάλεσε η πόση μολυσμένου νερού, η έλλειψη καθαρισμού του νερού και υγιεινής, αναφέρει η UNICEF. Συνολικά 190 εκατομμύρια ανήλικα σε 10 αφρικανικές χώρες διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την ανάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Στη χώρα μας, που μπορεί μέχρι στιγμής να μη στερείται υδάτινων πόρων, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα είναι απαραίτητη η ορθολογική διαχείριση του νερού τόσο από το κράτος όσο και από κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Στη Θεσσαλία, το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος αναζητά ουσιαστικές και άμεσες απαντήσεις, καθώς η περιορισμένη ανάπτυξη έργων αξιοποίησης επιφανειακών υδατικών πόρων, οδήγησε στην υπερ-εκμετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων και δημιούργησε μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως: τη δραματική πτώση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων, την υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων σε παράκτιες περιοχές και στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας, και συνολικά της ποιότητας και ποσότητας των υπόγειων υδατικών πόρων.
Με τη διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις τόσο στο κλίμα της περιοχής όσο και στις υδρολογικές συνθήκες θα αλλάξουν: το κλίμα θα γίνει θερμότερο και ξηρότερο, θα υπάρξει αύξηση ακραίων υδρολογικών φαινομένων (πλημμύρες και ξηρασίες), η καλλιεργητική περίοδος θα επιμηκυνθεί, οι γεωργικές υδατικές ανάγκες θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα το υδατικό έλλειμμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και η ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών πόρων θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις!
Την ίδια στιγμή η σημερινή Κυβέρνηση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με την μεταφορά τους στην….ΡΑΕ, όπως προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε.
Οι διαγνώσεις για τα προβλήματα στη διαχείριση του νερού στη χώρα μας είναι σε όλους γνωστά: Από την έλλειψη συντήρησης των δικτύων, έως τις απώλειες νερού στα δίκτυα ύδρευσης (πάνω από 20%) μέχρι την κακή κατάσταση των αγροτικών δικτύων άρδευσης, όλα, οδηγούν στην υπερκατανάλωση νερού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Κυβερνητική απάντηση έρχεται με τη μετονομασία της Ρ.Α.Ε. σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και την ανάληψη από πλευράς της του ελέγχου των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης των αποβλήτων.
Όλα, οδηγούν στον τελικό στόχο που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του τόσο πολύτιμου αγαθού, του νερού με κίνδυνο να δούμε αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος του. Πολλά και κρίσιμα τα ερωτήματα από τις επιλογές της κυβέρνησης κι ανάμεσά τους η εύλογη απορία γιατί δεν ενισχύονται οργανωτικά και διοικητικά οι Δ.Ε.Υ.Α. (κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα).
Είναι δεδομένη η έκφραση της αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του νερού που επιχειρείται μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.Υ και των ΣΔΙΤ.
Για το ΠΑΣΟΚ νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.
Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα»!