Εξαιρετικά δύσκολη η συγκυρία για το προϊόν, με τους αγρότες να στρέφονται ήδη σε σιτηρά και βιομηχανική ντομάτα.
Τα ενεργειακά κόστη, αλλά και η συνεχιζόμενη πίεση στις εμπορικές τιμές του προϊόντος, χτυπάνε τα... καμπανάκια για το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας πιο δυνατά από ποτέ φέτος. Είναι ενδεικτικό πως σε παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας του προϊόντος, όπως η Καρδίτσα, είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση των παραγωγών, που είτε έχουν βγει για διαμαρτυρία, είτε και έχουν ήδη επιλέξει άλλο προϊόν για τη νέα σεζόν. Με ενδιαφέρον μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται η πολιτική που θα τηρήσουν τη νέα σεζόν η πλευρά των εκκοκκιστών.
Προβληματισμός στη Θεσσαλία για τιμές και ενεργειακό
Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, βαμβακοπαραγωγός, μέλος της Διεπαγγελματικής και πρόεδρος στο ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση με τις τιμές στο βαμβάκι πάει -ανέλπιστα για τους περισσότερους-από το κακό στο χειρότερο.
«Με 64 και 65 λεπτά σήμερα δεν πάει κανένας παραγωγός να κλείσει τιμή στα εκκοκκιστήρια, γι' αυτό και τα περισσότερα πάνε πίσω το κλείσιμο στα συμβόλαια. Με τέτοιες τιμές, όχι κέρδος δεν βγαίνει, αλλά μπαίνουμε και μέσα και σκεφτείτε ότι παίρνουμε και την ειδική ενίσχυση βάμβακος. Με αυτά τα δεδομένα και με τα κόστη στα ύψη, ο περισσότερος κόσμος στην περιοχή της Καρδίτσας σκέπτεται ήδη να στραφεί σε άλλα προϊόντα. Τέτοια, είναι το καλαμπόκι που κρατάει ακόμα τιμή, αλλά και η βιομηχανική ντομάτα.
Ήδη από το Νομικό μας έστειλαν μήνυμα να δηλώσουμε τυχόν πρόθεση καλλιέργειας. Οι τιμές των 150 ευρώ τον τόνο είναι δελεαστικές για τους παραγωγούς και πολλοί εκτιμώ θα το τολμήσουν. Το ζήτημα των τιμών θα το συζητήσουμε και στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, καθώς φαίνεται πως έρχεται δύσκολη χρονιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο έμπειρος παραγωγός.
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος στον ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και έμπειρος παραγωγός ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τη χρονιά που μας πέρασε οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα μέσω των προπωλήσεων να πιάσουν μια τιμή στα 1 έως και 1,03 ευρώ το κιλό, άσχετα αν λίγοι το αποφάσισαν για διάφορους λόγους ο καθένας. Μετέπειτα αρκετοί είχαν επίσης την ευκαιρία να κλείσουν και στα 85 λεπτά, αλλά δεν το έκαναν, αναμένοντας αύξηση, που δεν ήρθε ποτέ, αντιθέτως η τιμή κατέρρευσε και σήμερα μπορεί να κλείσει κάποιος στα 64 και 65 λεπτά.
Με τιμές 1-1,03 για τα 200 κιλά της παραγωγής, τα έξοδα βγαίνουν και μετά πας για ένα κέρδος στα 150 ευρώ το στρέμμα. Με την τιμή όμως την σημερινή λίγο πάνω από τα 60 λεπτά, ο περισσότερος κόσμος το ξανασκέπτεται και πάει σε άλλες εναλλακτικές. Τέτοιες στην περιοχή μας είναι ασφαλώς το σιτάρι που έχει ήδη σπαρεί, αλλά και το καλαμπόκι του οποίου η σπορά έρχεται, είτε και η βιομηχανική ντομάτα, όπου η μεταποίηση βοηθά τους αγρότες με υψηλές τιμές.
Στις χαμηλές εμπορικές τιμές βάμβακος, πρέπει να επισημάνουμε τα αυξημένα κόστη ενέργειας, δηλαδή για άρδευση και ηλεκτρικό. Επίσης, πρέπει να πούμε πως στο βαμβάκι απαιτούνται και εργατικά χέρια, τα οποία είναι σε έλλειψη για διάφορες εργασίες, ενώ με βάση πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται στα 250-260 ευρώ. Στο καλαμπόκι σίγουρα είναι αυξημένες οι ανάγκες για λίπανση και άρδευση, όμως οι τιμές είναι σταθερά ψηλά.
Αλλά και στη βιομηχανική ντομάτα θεωρώ πως οι εκτάσεις, αν δεν ανεβούν, τουλάχιστον θα μείνουν σταθερές. Με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να καταλάβουν και οι εκκοκκιστές πώς έχει η κατάσταση και πόσο κρίσιμη είναι για το μέλλον. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι κατά τη γνώμη μου και η πρόσφατα εκπεφρασμένη πρόθεση μεγάλης εταιρείας για ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας μονάδων παραγωγής νημάτων, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος. Αυτό θα έχει επίπτωση στις εξαγωγές. Άρα, θεωρώ ότι δύσκολα θα κρατήσει τα ίδια στρέμματα το βαμβάκι».
Ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου εκτιμά πως η κάμψη στα στρέμματα με βαμβάκια στο νομό Μαγνησίας είναι βέβαιη από τώρα κι αυτό γιατί ήδη πολύς κόσμος έχει πάει στα σιτηρά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι ή και το καλαμπόκι που θα πάρει και συνδεδεμένη, αλλά κυρίως λόγω εμπορικών τιμών. Κατ' επέκταση, η κάμψη στις εκτάσεις με βαμβάκια θα είναι σχεδόν 20%. Όσον αφορά στη βιομηχανική ντομάτα, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, οι εκτάσεις θα είναι περισσότερες, λόγω των καλών τιμών από τις μεταποοιητικές, αλλά και των καλών αποδόσεων που έπιασαν πέρσι οι αγρότες, φθάνοντας τους 15-16 τόνους το στρέμμα.
Αλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)