«Δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε το ακίνητο σας για τον κίνδυνο της πλημμύρας» είναι η απάντηση που έδωσαν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε ιδιοκτήτης αναζητώντας ασφαλιστική κάλυψη.

Στην ερώτηση του ίδιου για ποιον λόγο, δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη η απάντηση των εταιρειών ήταν παρόμοια: «Το ακίνητο σας βρίσκεται στην Θεσσαλία»

Η κυβέρνηση και η ΤτΕ

«Δεν μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των φυσικών καταστροφών –πρέπει να υπάρχει και σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης» έχει ακουστεί πολλές φορές από κυβερνητικά χείλη και όχι μόνο καθώς και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην πρόσφατη έκθεση του αναφέρεται στην αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου έχει γίνει υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση για όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για την υποχρεωτική ασφάλιση ήρθε μάλιστα ως συνέπεια των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν ανασφάλιστες.

Κόκκινη περιοχή η Θεσσαλία

Αξίζει να σημειωθεί δε, πώς πλειάδα μελετών, ερευνών και οικονομικών εκθέσεων επισημαίνουν πως η υποχρεωτική ασφάλιση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και να επεκταθεί και στα υπόλοιπα ακίνητα.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες στη Θεσσαλία είτε κατοικιών είτε επιχειρήσεων δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ασφάλιση της περιουσίας τους από τον κίνδυνο της πλημμύρας.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εάν όχι στο σύνολο τους πλέον θεωρούν «κόκκινη» περιοχή τη Θεσσαλία και δεν την εντάσσουν σε προγράμματα ασφάλειας για πλημμύρα.

Δηλαδή ένας κάτοικος της Θεσσαλίας που ήταν τυχερός και δεν είδε την περιουσία του να χάνεται στα νερά και προνοεί τώρα για να μην βρεθεί σε αυτή τη κατάσταση να αποταθεί σε μια ασφαλιστική εταιρεία ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο απλά δεν θα μπορέσει να πάρει ένα ασφαλιστήριο που να τον καλύπτει

Επίσης πολίτες της Θεσσαλίας που είχαν αρκετές ζημιές λόγω του Daniel αλλά τελικά κατάφεραν να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους κι επιδιώξουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο πάλι θα εισπράξουν την άρνηση των ασφαλιστικών.

Όπως εξηγούν ειδικοί του ασφαλιστικού κλάδου στον ΟΤ, «οι ασφαλιστικές αποφεύγουν την ασφάλιση των ακινήτων στη Θεσσαλία καθώς τα κτίρια είναι πιθανό να έχουν υποστεί μικροζημιές από πλημμύρες αλλά με ένα έντονο καιρικό φαινόμενο να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Έτσι», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «οι ασφαλιστικές θα φορτωθούν και τη ζημιά της προηγούμενης πλημμύρας».

Αξίζει δε, να τονιστεί ότι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλία μένουν εκτός της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ που παρέχεται σε όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Και αυτό επειδή η περιοχή είναι στο «κόκκινο» των ασφαλιστικών ως προς τις πιθανές ζημιές που μπορεί να κληθούν να καταβάλουν.

Aθανασία Ακρίβου (ot.gr