Η επίσημη Θεσσαλία αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων που αφανίζουν τη γόνιμη γη.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια για τα φωτοβολταϊκά, έπειτα και από την ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Θεσσαλικό κάμπο.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ξεκίνησε την εισήγησή του δείχνοντας πίνακες που αποτυπώνουν την κατάσταση ως έχει, με την πρωτιά της Θεσσαλίας όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών, θέλοντας να θέσει σε επαγρύπνηση άπαντες.

Αφού παρουσίασε τα σοκαριστικά -όπως τα χαρακτήρισε- στοιχεία που δείχνουν πως στη Θεσσαλία 359 χιλιάδες στρέμματα έχουν πάρει άδεια, συνέχισε την εισήγησή του αναρωτώμενος: «Ποιο θα είναι το όριο; Ποιο θα είναι το μέλλον της θεσσαλικης γεωργίας ας συνεχίσουμε έτσι; Ποια είναι η πολιτική ευθύνη; Τι θα κάνουμε ως Θεσσαλοί;»

«Σε 10 χρόνια δε θα υπάρχει γη καλλιεργήσουμε και θα ρθουν οι… Ινδοί να μας πάρουν τη γη και θα λέμε ότι κάποτε υπήρχε Θεσσαλία» κατέληξε ο κ. Κουρέτας, δίνοντας τον λόγο στους παρευρισκόμενους με τον κ. Κόκκαλη να τοποθετείται αρχικά και να τονίζει πως η ερώτηση που έθεσε στον κ. Σκυλακάκη δεν απαντήθηκε κι έτσι ουσιαστικά ο Υπουργός παραδέχτηκε πως ισχύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στη σύσκεψη.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν δήμαρχοι του νομού Λάρισας, αυτοδιοικητικοί, παραγωγοί της Θεσσαλίας, γεωπόνοι, ενώ η βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν θα επιτρέψουμε η Θεσσαλία να γίνει ένα απέραντο φωτοβολταϊκό πάρκο».