Του Ν. Λυγερού 

Αυτό το Podcast είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Zeus-1. Είναι μια νέα επιτυχία της κοινοπραξίας Eni-Total Energies. Είναι σημαντική, γιατί γίνεται γίνεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, όπου είχε γίνει τον Αύγουστο, αν θυμάστε καλά, και η ανακάλυψη του κοιτάσματος Κρόνος-1, η οποία συνέχιζε την ανακάλυψη που είχε γίνει το 2018 με το κοίτασμα Καλυψώ.

Τώρα, επειδή έχουμε την επίσημη ανακοίνωση, ξέρουμε ότι το γεωτρύπανο, το Tungsten Explorer, σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και αυτό είναι σημαντικό να το ξέρουμε, στα 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης Κρόνος-1, δηλαδή πολύ κοντά, σε βάθος νερού 2300 μέτρα, κατάφερε να βρει μία στήλη 105 μέτρων φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στα 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Είναι ένα κοίτασμα που, όπως φαίνεται, είναι λίγο μεγαλύτερο από το κοίτασμα Κρόνος-1 κι έρχεται βέβαια να ενισχύσει το σύνολο των κοιτασμάτων, που άρχισε με το κοίτασμα Αφροδίτη το 2011, μετά είχαμε το κοίτασμα Καλυψώ το 2018, το κοίτασμα Γλαύκος το 2019 και τώρα, το 2022, δύο κοιτάσματα. Αυτό λοιπόν, αποδεικνύει, ότι η Κυπριακή ΑΟΖ είναι ένας πλούτος για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό, για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που πρέπει να αναδειχθεί.

Είναι επίσης μια δικαίωση για όσους πίστευαν από την αρχή, όπως ο Κασίνης, πόσο σημαντική είναι η κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα της θέσπισης, το θέμα των οριοθετήσεων και πώς αλλάζει τη γεωπολιτική της Κύπρου. Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά θα ενισχύσουν επίσης και τον αγωγό East Med. Δεν θα έχουμε πια ανθρώπους που θα μας λένε ότι δεν έχουμε αρκετά κοιτάσματα. Μπορούμε να παίξουμε με έναν τρόπο δυναμικό, αποδεδειγμένο. Ξέρουμε ότι μιλάμε για κοιτάσματα που έχουν μια εμπορική αξία.

Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της κοινοπραξίας είναι ακόμα πιο ισχυρή, εφόσον έχουν βρει τρία κοιτάσματα μέσα σε αυτό το συμβόλαιο, όλα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, είχαμε βέβαια και στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 για την Αφροδίτη και στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 για τον Γλαύκο.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η ενεργειακή σκακιέρα της Κύπρου μεγαλώνει. Μεγαλώνει και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο ειδικά αυτήν την περίοδο, που αναζητά πηγές ενέργειας, και μπορούμε να πούμε συνοπτικά, ότι είναι μια τεράστια επιτυχία ή θα έλεγα κι ένας άθλος, γιατί άμα σκεφτούμε τις καθυστερήσεις που είχαμε και λόγω της πανδημίας, είναι πολύ ευχάριστο, ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα έχουμε κι αυτό το πολύ καλό νέο που έρχεται να υποστηρίξει έμπρακτα τη στρατηγική που άρχισε η Κύπρος και αποτελεί μοντέλο και για την Ελλάδα.

https://lygeros.org/80312-gr/