Η Κενυάτισσα που ξάπλωσε στο κρεβάτι του εξεταστηρίου είπε πως έχει μητρορραγία επί 6 μήνες, αλλά δεν είχε επισκεφθεί γιατρό σε αυτό το διάστημα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Ρούντας, που την εξέτασε με τον υπέρηχο, εντόπισε έναν μεγάλο γυναικολογικό όγκο, που πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα.
Σε άλλη περιοχή, ένας άνδρας επισκέφθηκε την τέντα - εξεταστήριο δείχνοντας μια ακτινογραφία. Είχε ένα ατύχημα πριν από μήνες και έκτοτε κυκλοφορεί με συντριπτικό κάταγμα κλείδας που επίσης χρήζει άμεσα χειρουργείου. "Φυσικά, εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά, παρά να του χορηγήσουμε κάποια αναλγητικά. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά δεν θα το κάνει γιατί αδυνατεί", λέει από την πλευρά του ο Νίκος Ζήκος, πρόσφατα απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής, που έχει ξεκινήσει την ειδικότητα της Παθολογίας.
Τα δύο μέλη της αποστολής μοιράζονται τις εμπειρίες ζωής που αποκόμισαν από μια χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει για την υγεία του και αν αρρωστήσει πρέπει να αποδεχτεί τη μοίρα του.
Η αποστολή
Η τρίτη αποστολή της Ομάδας αποτελούνταν από 15 φοιτητές ή πρόσφατα απόφοιτους του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δύο ειδικευόμενους, μια νοσηλεύτρια και τους καθηγητές Ανοσολογίας, Ματθαίο Σπελέτα και Ακτινολογίας, Χρήστο Ρούντα.
Φιλοξενήθηκε επί μια εβδομάδα στο Ναϊρόμπι από τον Μητροπολίτη Κένυας, κ. Μακάριο και έκανε καθημερινές εξορμήσεις σε προάστια της πρωτεύουσας και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στην ύπαιθρο. Η Ομάδα χωριζόταν σε τρία τμήματα, που συνιστούσαν ιατρείο ενηλίκων, παιδιών και υπερήχου, αντίστοιχα, και παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα σε εκατοντάδες άτομα, με ιστορικό, κλινική εξέταση, ενώ όπου χρειαζόταν ακολουθούσαν τεστ, άλλες εξετάσεις και χορήγηση φαρμάκων. Για πρώτη φορά η αποστολή ήταν εξοπλισμένη και με φορητό υπέρηχο, που έδινε την δυνατότητα απεικονιστικής εξέτασης.
Λοιμώξεις και πίεση στο 25
"Είδαμε πάρα πολλές λοιμώξεις, σε όλες τις ηλικίες, από μωρά λίγων μηνών μέχρι ηλικιωμένους", λέει στο iatronet.gr ο ειδικευόμενος παθολογίας Νίκος Ζήκος συμπληρώνοντας: "Οι περισσότερες ήταν λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λόγω κακής διατροφής, κακής ποιότητας νερού και κακών υγειονομικών γενικότερα".
Ο νεαρός απόφοιτος ιατρικής δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν μέτρησε υπερβολικά υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. "Είδαμε ακόμα και τιμή 25 στη ‘μεγάλη’ πίεση, ενώ σχεδόν οι μισοί ενήλικες είχαν τιμές στο 18 και στο 19. Τέτοιες πιέσεις δεν έχουμε δει στην Ελλάδα και δε νομίζω να δούμε σε όλη την καριέρα μας", λέει, προσθέτοντας πως η ελληνική αποστολή χρειάστηκε να προμηθευτεί από την τοπική αγορά αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί εξαντλήθηκαν γρήγορα, όπως και τα αντιβιοτικά.
Σε πάρα πολλούς ανθρώπους είδαμε πιέσεις που δεν τις έχουμε δει ποτέ. Είδαμε και 25. Η φυλή τους είναι συνηθισμένη γονιδιακά σε μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά τα νούμερα είναι απίστευτα. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες είχαν υπερβολικά μεγάλη πίεση, 18, 19. Εξαντλήσαμε τα αντιυπερτασικά, προμηθευτήκαμε από εκεί, όπως και αντιβιοτικά.
Οι γιατροί και οι φοιτητές διέγνωσαν, επίσης πολλές περιπτώσεις με μυοσκελετικούς πόνους, κάτι αναμενόμενο, όπως και υψηλές τιμές σακχάρου. Σε ό,τι αφορά τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα COVID test ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία αρνητικά παρά την σχετική συμπτωματολογία. Η διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις παιδιών και ενηλίκων ήταν στρεπτοκοκκική λοίμωξη, για την οποία χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή.
"Ήταν μια πολύ διδακτική εμπειρία για όλους μας, και όχι μόνο κλινικά. Μας έκανε όλους περισσότερου ευαίσθητους, γιατί είδαμε από κοντά πως υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα, που εμείς θεωρούμε αυτονόητη", καταλήγει ο κ. Ζήκος.
Ρούντας: Τραγική εικόνα υγειονομικά
"Η γενική εικόνα, σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, είναι τραγική. Διαγιγνώσκαμε παθήσεις χωρίς να μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπιστούν, καθώς εκεί οτιδήποτε ιατρικό χρειάζεται χρήματα", σημειώνει από την πλευρά του ο αν. καθηγητής Ακτινολογίας, Χρήστος Ρούντας, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της καρκινοπαθούς γυναίκας που εξέτασε. Ο ίδιος διαπίστωσε στον υπέρηχο και πολλές κυήσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν γνωστές στις γυναίκες, άλλες όχι, ενώ δεν διάγνωσε "τροπικές" ασθένειες που βρίσκονται συνήθως στο συκώτι ή στον σπλήνα σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη.
Ο κ. Ρούντας αποδίδει στην κακή διατροφή και όχι σε γενετικά αίτια τις υπερβολικά υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης που μετρήθηκαν. "Η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως σε λιπαρά γεύματα και δεν μπορούν να την προσέξουν, ενώ δεν μετρούν ποτέ την πίεση. Αυτά αργά ή γρήγορα, δυστυχώς, θα οδηγήσουν σε προβλήματα καρδιακής ανεπάρκειας", εκτίμησε.
Ο αναπληρωτής καθηγητής επισημαίνει το σπουδαίο έργο του Μητροπολίτη Κένυας, ο οποίος εδώ και δεκαετίες οργανώνει αποστολές εθελοντών γιατρών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες του κόσμου, για την κατά το δυνατό υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.
iatronet.gr (Bασίλης Ιγνατιάδης)