Στην 4η διεθνή έκθεση «Verde.tec – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο των βραβείων “Greek Green Awards” βραβεύτηκε ο Δήμος Κιλελέρ για το σχεδιασμό του έργου “Αξιοποίηση Βιομάζας (άχυρο) για την παραγωγή ενέργειας”.
Ο Δήμος Κιλελέρ, ακολουθώντας το όραμα του Δημάρχου Θανάση Νασιακόπουλου, μέσα από το σχεδιασμό και του έργου της βιομάζας, διεκπεραιώνει μια στοχευμένη περιβαλλοντική πολιτική η οποία ξεκινάει από τη στήριξη των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καταλήγει στην υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την προστασία και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
Τα βραβεία “Greek Green Awards” απονέμονται σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανισμούς και επιχειρήσεις για πρακτικές, προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει, θέτοντας την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος. Η επιλογή των βραβευθέντων έγινε από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή.
Το βραβείο παρέλαβε, εξ ονόματος του Δήμου Κιλελέρ, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη η οποία μετέφερε στην εκδήλωση τον χαιρετισμό του Δήμαρχου Θανάση Νασιακόπουλου.
Η Αντιδήμαρχος τόνισε στην ομιλία της:
“Στο Δήμο Κιλελέρ 100.000 τόνοι άχυρο, χωρίς να συμμετέχουν στην κυκλική οικονομία, απορρίπτονται ή καίγονται κάθε έτος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον και να υποβαθμίζεται το έδαφος.
Αυτό το άχυρο εκτιμούμε ότι επαρκεί για να τροφοδοτήσει μια μονάδα βιοαερίου η οποία θα μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος μεγαλύτερη από 10 MWe, θερμική ενέργεια μεγαλύτερη από 10 MWth και 50.000 τόνους περίπου βιολογικό λίπασμα κατ’ έτος.
Ο Δήμος Κιλελέρ σχεδιάζει να κατασκευάσει αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MWe ως παράδειγμα καλής πρακτικής, η οποία θα μπορεί να αξιοποιεί 10.000 τόνους άχυρο το χρόνο. Το καθαρό κέρδος για το Δήμο Κιλελέρ προϋπολογίζεται σε 9.000.000 ευρώ την εικοσαετία με παράλληλη μείωση 14.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Πρόκειται για ένα project αποτελεσματικής συμμετοχής του Δήμου μας στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας όπως είναι η μείωση παθογόνων οργανισμών, οσμών και οπτικής ρύπανσης με παράλληλη εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.
Στον Δήμο μας, σεβόμενοι τους περιβαλλοντικούς κανόνες, εκτελούμε σημαντικά έργα οικολογικής πνοής. Για του λόγου το αληθές καταγράφω τα εξής:
Το φωτοβολταϊκό πάρκο που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Κιλελέρ στο πλαίσιο της διαχείρισης ενέργειας και της αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών. Είναι το πρώτο πάρκο που κατασκευάζεται από ΔΕΥΑ σε πανελλαδική κλίμακα και το οποίο εκτιμούμε ότι θα μειώσει το λειτουργικό κόστος ενέργειας περίπου 190.000 € ετησίως.
Την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων σχολικών μονάδων και κλειστών γυμναστηρίων.
Την αντικατάσταση συμβατικών ενεργειοβόρων φωτιστικών σώματων με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας τύπου LED τα οποία προσφέρουν παράλληλα ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε δρόμους και πλατείες.
Τη συλλογή 115.000 κενές φιάλες φυτοφαρμάκων (9.510 kg) το 2021, σε τρεις καμπάνιες και η συλλογή 6.450 kg δίσκων φύτευσης βιομηχανικής ντομάτας από φελιζόλ τα οποία (φελιζόλ) παραδόθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Ν. Λάρισας προς ανακύκλωση.
Την αύξηση του ποσοστού εκτροπής ανακυκλώσιμων υλικών σε 18,5%.
Τη συλλογή σε ιδιαίτερα αισθητικούς κάδους (καρδούλες) 13.000 kg καπάκια μπουκαλιών σε 6 μήνες.
Την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης της περιοχής και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (τηλεμετρία)».