Η συνέχιση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη (8/5) εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά εργαστήρια της Περιφέρειας, αποφασίστηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής τηλεδιάσκεψης του κλάδου την Παρασκευή (10/5 ).

Συνολικά συμμετείχαν και ψήφισαν 587 άτομα και η απόφαση για παράταση της αντίδρασης και αυτήν την εβδομάδα λήφθηκε με ποσοστό 85%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος ξεκίνησε τριήμερη κινητοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας την απόγνωσή του για τις περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματά των επιχειρήσεων μέσω του clawback, όταν οι δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις υπερβαίνουν τον αντίστοιχο (κλειστό) προϋπολογισμό.

Δηλώνοντας την στήριξή του στις αντιδράσεις, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει: «Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται».

Να σημειωθεί πως στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι: ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ , η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Λάρισας, ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Τρικάλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.