Για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών για το έγκλημα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και προστασίας του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή μέσα από τη μη κλήση κρίσιμων για την υπόθεση μαρτύρων, έκανε λόγο ο εισηγητής στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ξεδιπλώσει τη θεωρία της ότι είναι μία και μοναδική: Φταίει μόνο ο μοιραίος σταθμάρχης, δε φταίει κανείς άλλος και το σίγουρο είναι πως δεν φταίει ο υπουργός κ. Καραμανλής. Λες και ο ΟΣΕ ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο, λες και η ΕΡΓΟΣΕ ήταν ανεξάρτητη αρχή, δε λογοδοτούσε….

Όταν σε ένα πόρισμα λέει η Εισαγγελέας ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης κακουργήματος για τον κ. Καραμανλή και πλημμελήματος για τον κ. Σπίρτζη. Όποιος δεν έχει να φοβηθεί κάτι, γιατί να μην πάει να αποδείξει την αθωότητά του; Απλή λογική. Και συνέβη το εξής παράδοξο: Η Ν.Δ. ψήφισε υπέρ του κ. Σπίρτζη και ο ΣΥΡΙΖΑ την άρση ασυλίας του κ. Σπίρτζη. Εάν δε φοβάται κάτι ο κ. Καραμανλής για ποιο λόγο δεν είπατε «ναι» στη σύσταση προανακριτικής να ελεγχούν όλα; Όλα τα άλλα είναι μεθοδεύσεις συγκάλυψης».

Στη συνέχεια, ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε σε σειρά κρίσιμων για τη διαδικασία μαρτύρων που όμως δεν καλούνται στην επιτροπή: «Δεν καλέσατε για μάρτυρα τον κ. Σπηλιόπουλο ο οποίος υπέγραψε την επίδικη σύμβαση 717, νομίζω ότι θα ξέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με κάποιον άλλο μάρτυρα πριν από 10 χρόνια.

Ο κ. Σπηλιόπουλος κατήγγειλε τον κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου το 2020 και έφυγε. Ίσως ξέρει κάτι παραπάνω. Δεν έχει συμπεριληφθεί ως μάρτυρας ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγών κ. Γενηδούνιας, που προειδοποιούσε το θάνατο και έλαβε γνώση ο κ. Καραμανλής με τα εξώδικα. Στα εξώδικα ο κ. Γενηδούνιας δε έθετε οικονομικά αιτήματα, αλλά να αποκατασταθούν οι βλάβες για να μη σκοτωθεί κόσμος. Κι αυτόν τον άνθρωπο δεν τον καλούμε.

Η κ. Κολιοπούλου που έβαλε την υπογραφή της μαζί με τον πρόεδρο του ΟΣΕ για τη μετάταξη του σταθμάρχη. Δεν την καλούμε ούτε αυτή. Ποια θα είναι η απάντηση της πλειοψηφίας; Θα δούμε αν χρειαστεί;

Τον κ. Καστρινάκη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το GSMR και παραιτήθηκε. Κάτι παραπάνω θα ξέρει κι αυτός, η κοινή λογική το λέει. Τον κ. Τσαλίδη, διευθύνων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπέγραψε το μνημόνιο στο υπουργείο. Ένα μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα πράγματα το 2019. Δεν τον καλέσατε να τον ρωτήσουμε σημαντικά πράγματα... Βλέπουμε λοιπόν μία προσπάθεια οι κρίσιμοι μάρτυρες να μην καλούνται. Απαιτούμε να μας πείτε ότι θα έρθουν οι υπόλοιποι μάρτυρες. Είναι τουλάχιστον 5 με 6 ουσιώδεις».

Κλείνοντας ο κ. Κόκκαλης τόνισε δηκτικά ότι «όποιος δεν έχει να φοβηθεί είναι ανοιχτός και στους μάρτυρες και στα έγγραφα. Ξεκάθαρα. Είναι προφανές ότι οι ερωτήσεις μας που αφορούν είτε την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη, είτε τη μη αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης μετά την πυρκαγιά, είτε η μη υλοποίηση της σύμβασης 717, είτε η μη αποκατάσταση της πυρκαγιάς στη Λάρισα το 2019, ενοχλούν…

Αναμένομε άμεσα την οριστικοποίηση του καταλόγου των μαρτύρων γιατί γίνεται ξεκάθαρα μία προσπάθεια να προστατευθεί ο κ. Καραμανλής».