Για διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους, τόσο με την εκκαθάριση, αλλά και με την αύξηση των εισφορών, κάνει λόγο ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κώστη Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με το οποίο οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές μαζί με τις δόσεις για τα αναδρομικά που θα προκύψουν από την έκδοση των ετήσιων εκκαθαριστικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ήδη ο e-ΕΦΚΑ έστειλε ειδοποιητήρια για την ανάρτηση των ετήσιων εκκαθαριστικών και καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με διπλή απασχόληση (και μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες) να καταβάλλουν τα πρόσθετα ποσά σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Δεκεμβρίου».

Επιπλέον αναφέρεται ότι η «αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιανουάριο -η οποία αφορά στους πάντες και όχι μόνο σε αυτούς με διπλή απασχόληση- «κλειδώνει» πλέον στο 9,9% καθώς αυτή είναι η πρόβλεψη του πληθωρισμού με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.»

Επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι «η αύξηση των εισφορών μπορεί να «σπρώξει» όσους επέλεγαν τις μεγαλύτερες κατηγορίες στο να κατέβουν κλίμακα για να αποφύγουν την επιβάρυνση» επηρεάζοντας μακροχρόνια το ύψος της σύνταξης.